eTrebinje
Bosna i Hercegovina

Lokalni izbori 1. novembra?

Izvor:

Fotografija:


CIK ima mogućnost da za mjesec dana odgodi lokalne izbore koji bi trebalo da budu održani 4. oktobra ove godine, čime bi i svi predviđeni rokovi za prijavljivanje političkih subjekata i ostale izborne aktivnosti bile pomjerene za mjesec dana.

Naime, član 14. Izbornog zakona BiH koji govori o ponovnim, odgođenim i prijevremenim izborima kaže da “odluku o odgađanju izbora na određenom biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici donosi Centralna izborna komisija BiH na osnovu činjenica koje ukazuju na to da izbore nije moguće sprovesti u skladu s odredbama Izbornog zakona”. Istim članom zakona precizirano je i da se “odgođeni izbori po pravilu sprovode u roku od sedam dana, a najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima”.

Prema tvrdnjama našeg sagovornika iz CIK-a, koji je insistirao na anonimnosti, nakon što je većina političkih stranaka prošle sedmice odbacila inicijativu upućenu Parlamentu BiH da usvoji dopune zakona i da dodatna ovlašćenja CIK-u u vezi sa raspisivanjem i održavanjem izbora, CIK bi uprkos stavu većine političkih partija mogao da se pozove na član 14. Izbornog zakona i odgodi lokalne izbore za mjesec dana.

– Ukoliko ništa ne bude promijenjeno do 4. maja, kada po zakonu moraju da budu raspisani izbori, CIK će u skladu sa članom 14. zakona i “„na osnovu činjenica koje ukazuju na to da izbore nije moguće sprovesti u skladu s odredbama Izbornog zakona”“ donijeti odluku o odgađanju raspisivanja izbora za 4. jun. A ako se epidemiološka situacija ne popravi i ostanu na snazi vanredne mjere koje su donijeli organi vlasti u borbi protiv virusa korona, izbore neće biti moguće raspisati ni 4. juna – kaže naš sagovornik.

U tom slučaju, nastavlja on, CIK će se naći u bezizlaznoj pravnoj situaciji, jer ako ne raspiše izbore prekršiće Izborni zakon, a ako raspiše, dovešće u pitanje njihovo sprovođenje i što je najvažnije – živote ljudi.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, komentarišući inicijativu CIK-a za izmjene Izbornog zakona, poručio je da ne treba odgoditi lokalne izbore, jer za to nema razloga.

– Treba ih raspisati, pokušati poštovati zakonske rokove, a ako dođe do ugrožavanja epidemiološke situacije, imamo dovoljno vremena da se početkom septembra dogovorimo o eventualnom prolongiranju izbora – naglasio je Dodik.

Vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić ocijenio je da lokalni izbori ne moraju biti odgođeni, jer je dovoljno skratiti rokove za predizborne aktivnosti.

SBB, SDP, HDZ

Protiv inicijative CIK-a za izmjene Izbornog zakona izjasnili su se i lideri SBB-a Fahrudin Radončić i SDP-a Nermin Nikšić, kao i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, predvođene HDZ-om BiH.

Inicijativu CIK-a za sada je javno podržao samo lider SDS-a Mirko Šarović.

Rokovi

Ukoliko raspisivanje izbora bude odgođeno za 4. jun, u tom slučaju bi rok za prijave političkih stranaka i nezavisnih kandidata umjesto do 20. maja bio do 20. juna. Rok za prijave koalicija umjesto do 5. juna bio bi do 5. jula, zaključivanje centralnog biračkog spiska umjesto 18. avgusta bilo bi 18. septembra, a zvanična kampanja vodila bi se u oktobru, umjesto u septembru.

Glas Srpske


Povezane vijesti

CIK danas i sutra predaje uvjerenja o dodjeli mandata

eTrebinje

CIK BiH: Izlaznost birača u Mostaru 55 %

eTrebinje

ELIS BEKTAŠ: Nastranost izbora u Trebinju

eTrebinje

„NEĆE MU PROĆI TO ŠTO JE NAUMIO“ Vukanović poručio Dodiku da će se opozicija BORITI svim demokratskim sredstvima

eTrebinje

Novo brojanje glasova u Trebinju (Video)

eTrebinje

DRAŠKOVIĆ: IAT može preuzeti država – Ja se povlačim iz Hercegovine

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više