eTrebinje
Republika Srpska Najnovije

SITUACIJA U SRPSKOJ STABILNA Od 27. aprila dozvoliti rad u nekim uslužnim djelatnostima

Izvor:

Fotografija:


Glavni koordinacioni tim konstatovao je da Srpska ima dovoljno testova za virus korona, te preporučio Institutu za javno zdravstvo RS da proširi obuhvat testiranja stanovništva na ovaj virus, posebno kada je riječ o osobama koje su, po prirodi svog posla, najviše izložena kontaktima, kao što su zdravstveni radnici, policajci, radnici u uslužnim djelatnostima i slično.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednica RS Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministarka finansija Zora Vidović održali su danas redovan sastanak Glavnog koordinacionog tima.

Ocijenjeno je da je trenutna epidemiološka situacija u RS stabilna, da nema eksponencijalnog rasta zaraženih virusom korona, te Glavni koordinacioni tim preporučuje da se 27. aprila ukinu mjere zabrane rada za još neke subjekte iz oblasti uslužnih djelatnosti.

Na današnjem sastanku konstatovano je da je u završnoj fazi najavljeno formiranje tri fonda čiji je zadatak da pomognu privredi u novonastalim okolnostima.

Riječ je o Garantno-kreditnom fondu, čija je namjena finansiranje obrtnih sredstava i podrška likvidnosti malih i srednjih preduzeća, te obezbijeđenje garancija za obrtna sredstva i likvidnost malih i srednjih preduzeća; Kompenzacionom fondu, čija je namjena direktna podrška malim i srednji preduzećima i preduzetnicima po osnovu poreza i doprinosa i minimalnih neto plata, koja su prestala sa radom zbog odluka kriznih štabova, kao i pomoć Zavodu za zapošljavanje oko isplate naknada za nezaposlenost i Fondu za pomoć jedinicama lokalne samouprave, čija je namjena pomoć javnim komunalnim preduzećima.

Glavni koordinacioni tim i danas je apelovano na građane da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija, kada je riječ o zaštiti od virusa korona, kao i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

SRPSKAinfo


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više