eTrebinje
Region

Čuvena srpska virologinja: Neće biti drugog talasa zaraze

Izvor:

Fotografija:


„Čovek nije pogodan za razmnožavanje virusa iz prirodno žarišne grupe, on (virus) slabi, to nisu ćelije koje on voli. Sad je gotovo, on je našao svoj put i dovoljno je oslabio, biće još džepova, negde, kada naiđe na kompromitovanu osobu, pa će ta (osoba) da prenese virus i to može još da traje. Ali, epidemija je završena, sada treba samo još određeni dogovori, praćenje, nekoliko dana, da se i pandemija i epidemija proglase gotovim“, poručila je međunarodno priznat virusolog, dr Ana Gligić za N1.

Nekadašnji šef laboratorije tokom epidemije Variole vere, u novom intervjuu za N1 objašnjava zašto misli da virus slabi i od čega zavisi da li će biti drugog talasa.

Mnogi stručnjaci veruju da će doći do drugog talasa koronavirusa, međutim, Gligić ne očekuje da će do toga doći – zato što je stvoren jedan kolektivni imunitet, narod se naučio da zna da se pazi. Imaćemo samo džepove i pojedinačne slučajeve, ovo će se smirti, ovo je već kraj, poručuje.

Virus je oslabio do te mere da se preko 50 odsto tih koji su i primili virus neće javiti lekaru, ali će stvoriti antitela

Tvrdi da je bitno eliminisati žarišta infekcije i brzo reagovati, ali i da kod prirodno žarišnih virusnih infekcija bude pojedinačnih slučajeva tokom cele godine.

Prema navodima medicinskih stručnjaka, postoji više sojeva koronavirusa.

Doktorka Gligić tvrdi da to komplikuje situaciju, jer je, koronavirus jako podložan mutaciji, što otežava proces pravljenja vakcine.

Dodaje da će svi sojevi koronavirusa morati da se skupe na jedno mesto nakon čega će stručnjaci odrediti koji od sojeva pokriva najveći broj drugih serotipova kako bi bio izabran za vakcinu.

Upravo zbog toga poručuje da je za pravu vakcinu potrebno od godinu do godinu i po dana.

Tvrdi da se virus prenosi vazduhom, a ne samo kapljičnim putem, te da u spoljašnosti, na predmetima oko bolesnika, može da preživi više sati, čime objašnjava kako je moguće da se inficiraju osobe koje nisu bile u kontaktu sa već obolelom osobom.

Aktivnosti usmerene po pitanju ispitivanja kolektivnog imuniteta u Srbiji pozdravlja, a zbog toga što će time biti moguće da se izoluje virus i od sopstvenog soja napravi sopstveni antigen za dijagnostiku.

Šta je sve govorila virusolog dr Ana Gligić pogledajte u emisiji N1.

N1


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više