eTrebinje
Bosna i Hercegovina

Srećan vam 1. maj, Međunarodni praznik rada!

Izvor:

Fotografija:


Međunarodni praznik rada kao simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnost, koji danas proslavljamo, svoju istoriju počeo je 1886. godine kada je nekoliko desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice, zahtijevajući bolje uslove rada i uvođenje osmočasovnog radnog vremena.

Organizatori protesta zahtjeve su prethodno uputili poslodavcima i vlastima, tražeći da ih ispune do 1. maja 1886. godine. Kao odgovor uslijedila je represija, i u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni su na smrt.

Svake godine se 1. maj obilježava u znak sjećanja na prve žrtve borbe za ostvarenje radničkih prava. Tog dana širom SAD održano je oko 5 000 štrajkova nezadovoljnih radnika uz slogan – tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja.

Proslava praznika ustanovljena je tri godine kasnije, a odluku su donijeli predstavnici radnika iz cijelog sveta na Prvom kongresu Druge internacionale u Parizu, proglasivši 1. maj za Međunarodni praznik rada, radničke i sindikalne odgovornosti.

Prema Zakonu o praznicima, u Republici Srpskoj neradni dani su 1. i 2. maj i tada neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

etrebinje.com želi vam srećan Međunarodni dan rada.


Povezane vijesti

Praznik rada u BiH: Radnici svoja prava traže na ulici

eTrebinje

Došlo je vrijeme da radnici daju otkaze poslodavcima (Video)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više