U Muzeju Hercegovine danas će biti otvorena izložba slika „Zagrljaji“  Safeta Zeca. Izložba je realizovana u organizaciji Muzeja Hercegovine iz Trebinja, u okviru Pete međunarodne umjetničke kolonije „KOLO 2020“ u saradnji sa Atelje-zbirkom Zec iz Sarajeva i Udruženjem umjetnika Umjetnička kolonija KOLO iz Trebinja i biće dostupna za javnost do 1. avgusta 2020. godine.

Djela iz ciklusa „Zagrljaji“ nastajala su od devedesetih godina, nakon umjetnikovog napuštanja Sarajeva. Inspirisan stradanjem, a najviše pričom o sarajevskim Romeu i Juliji, Bošku i Admiri koji su stradali pri pokušaju da napuste Sarajevo. Kako sam slikar kaže, cijeli ovaj opus je posvećen njima, njihovoj ljubavi i ranoj, nerazumnoj smrti.


Cafet Zec, slikar i grafičar, rođen je 1943. godine u Rogatici, Bosna i Hercegovina.

Nakon završenih studija u Srednjoj umjetničkoj školi u Sarajevu i Akademiji likovne umjetnosti u Beogradu, sedamdesetih godina XX vijeka, Zec je postao centralna figura umjetničkog pravca zvanog “poetski realizam”. Živio je i radio u Beogradu do 1989. godine.

Početkom devedesetih godina postao je jedan od najvažnijih umjetnika u svojoj zemlji i izlagao na mnogim međunarodnim izložbama. Tih godina se vratio da živi i radi u Sarajevu, do 1992. kad je bio primoran napustiti svoj grad – zbog rata u bivšoj Jugoslaviji – te našao utočište u Italiji, prvo u Udinama da bi 1998. došao i našao svoj drugi dom u Veneciji.

U Italiji je Zec ponovo sagradio svoj život i aktivnost (sva njegova djela nastala do 1992. su ostala i sačuvana su u Sarajevu). Bez prestanka je radio na novim platnima, crtežima i bakrenim grafičkim pločama.

Već 1994. godine je održana njegova prva samostalna izložba u muzeju na sjeveru Italije, upravo sa novim radovima, a samo desetak slika koje su došle iz jedne galerije u Njemačkoj svjedočile su o njegovom prethodnom stvaralaštvu. Od tada je izlagao preko stotinu puta u Italiji, širom Evrope, u Sjedinjenim Američkim Državama i Jordanu.

Od završetka oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji Zec je nastavio sa čestim povratcima i radom u svojoj Bosni i Hercegovini. Sarajevski Atelje-zbirka Zec, u srcu grada, otvoren je za posjete i postao je centar kulturnih zbivanja i izložbeni prostor kolekcije sarajevskog opusa i svih novih djela koja su tu nastala za posljednjih petnaestak godina. Danas Safet Zec živi i radi na relaciji između Venecije, Počitelja i Sarajeva.

Najvažnije samostalne izlozbe od 2010. su sljedeće: Zagrljaji, Historijski Muzej BiH, Sarajevo i Chiesa della Pieta, Venecija, 2019. Exodus, Basilica Maria Ausiliatrice, Torino i Oratorio del Caravita, Rim, 2019. Svjetlost, Kosača, Mostar, 2018. Exodus, Chiesa della Pieta, Venecija, 2017. Il Pane della Misericordia, Musei di San Salvatore in Lauro, Rim, 2016-2017. Slikarstvo i život, Musee de l’Hospice Comtesse, Lille, 2016.-2017. Il Pane della Misericordia, Svetilište u Loretu 2016. Allegories of Fate, Panorama Museum, Bad Frankenhausen, 2015-2016. Pittura come miniera, Fondazione Benetton Studi Ricerche, Treviso, 2015. Skidanje s križa, Chiesa del Gesu, Rim, 2014. L’Opera incisa, Villa Manin di Passariano, 2013. Capolavori senza tempo, Rotonda della Besana, Milano, 2012. Moć slikarstva, Museo Correr, Venecija, 2010.

Svečano otvaranje izložbe biće upriličeno sutra (četvrtak, 25. juna 2020. godine)  u 20.00 časova, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju.