eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

CIK će se obratiti Tužilaštvu: Prijavljuju mrtve za glasanje iz inostranstva

Izvor:

Fotografija:


Centralna izborna komisija (CIK) BiH obavijestiće nadležne policijske agencije i Tužilaštvo BiH da su zaprimili četiri prijave za glasanje iz inostranstva za koje je utvrđeno da se radi o preminulim osobama.

Pored ovoga, tokom provjera utvrđeno je i da je više od 150 prijava za glasanje iz inostranstva stiglo sa iste mail adrese, deset prijava sa iste poštanske adrese, a bilo je prijava i sa adresa na kojima su registrovane kafane, pekare…

“CIK je opredijeljen da prati sve aktivnosti i na odgovarajući način obrađuje sve prijave i kod uočenih nepravilnosti, odmah ćemo obavještavati nadležno tužilaštvo. Nije dovoljno da CIK uoči takvu nepravilnost, potrebno je da nadležne policijske agencije i tužilaštva pravovremeno reaguju, i to odmah sada, na početku, kako bi se spriječilo svako postupanje koje prema našoj ocjeni sadrži elemente krivičnog djela”, rekla je Vanja Bjelica Prutina, predsjednica CIK-a, na danas održanoj sjednici.

Ona je istakla da će CIK tražiti i održavanje hitnog sastanka s Tužilaštvom BiH i SIPA, na kojem će im prezentovati sve informacije kojima raspolažu i tražiti što hitniju reakciju da se ta djela rasvijetle u što kraćem roku kako bi se stalo na put svim budućim pokušajima zloupotreba.

“Pratimo svaku prijavu i na svaku zloupotrebu ćemo reagovati”, rekla je ona.

Pred CIK-om uskoro bi se mogla naći i informacija o političkim partijama sličnog naziva, kao i o onima koje su registrovane na istoj adresi s obzirom na to da je juče utvrđeno da su nakon urgencije Hrvatska seljačka stranka i Hrvatska seljačka stranka BiH dostavile finansijske izvještaje. Zanimljivo je da su ovo dvije različite političke partije s različitim predsjednikom, ali na istoj adresi.

“Meni je samo problematično, sve mi je vrlo sumnjivo. Vidim da su dva različita predsjednika u stranci, ali stranka je s gotovo identičnim imenom na istoj adresi. Treba pratiti ovo”, rekla je Irena Hadžiabdić, član CIK BiH, dodajući da je malo indikativno da nijedna od ove dvije partije ne dostavlja finansijski izvještaj.

Inače, protiv ovih stranaka obustavljen je postupak utvrđivanja odgovornosti jer su na kraju tek nakon zahtjeva CIK-a dostavile finansijski izvještaj za 2019.

Na današnjoj sjednici CIK-a bilo je riječi i o pripremi novog budžetskog zahtjeva za održavanje izbora u smjeru većih materijalnih troškova zbog virusa korona.

Suad Arnautović, član CIK-a, rekao je tokom sjednice da niko nije znao kada se pripremao budžet da će se izbori održavati u vanrednim okolnostima.

“Potrebno je pripremiti budžetski zahtjev i čekati kada ćemo ga uputiti. Moramo znati da ovaj budžet kada jednom prođe neće biti dostatan za dodatna materijalna sredstva koja su nam potrebna za rad biračkih odbora, opštinskih izbornih komisija, CIK-a, glavnog centra u uslovima pandemije”, rekao je Arnautović.


Povezane vijesti

“KAKVA FUKARA OD SRBINA MORATE BITI DA TO URADITE” Dodik o odluci CIK da poništi izbore u Doboju i Srebrenici

eTrebinje

CIK ponovo broji glasove sa sedam biračkih mjesta u Mostaru

eTrebinje

CIK danas i sutra predaje uvjerenja o dodjeli mandata

eTrebinje

Novo brojanje glasova na blizu 70 mjesta u Mostaru

eTrebinje

Objavljeni prvi rezultati CIK-a za izbore u Mostaru

eTrebinje

MOSTARCI OPTIMISTIČNI: Nadamo se boljem, jer gore ne može!

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više