eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Dodik: Ako se situacija pogorša, nešto ćemo morati preduzeti

Izvor:

Fotografija:


Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik rekao je večeras da nema namjere u ovom trenutku da se donose represivnije mjere zbog virusa korona, ali ako se epidemiološka situacija pogorša moraće nešto da preduzmu.

“Ako se epidemiološka situacija pogorška nešto ćemo morati preduzeti na tom planu. Ne možemo biti neodgovorni i reći da nas to ne zanima”, rekao je Dodik, gostujući na RTRS-u.

On je dodao da je ono što je značajno “mi nemamo značajnog priliva u bolnice”.

“Mi nismo prestali sa mjerama koje su tražile distancu i nošenje maski u zatvorenom prostoru”, rekao je Dodik i dodao da se “mnogi toga ne pridržavaju”.

“Nažalost sada dobijamo iz čitave Republike Srpske podatke o zarazama što govori o tome da nismo naučili lekciju i da ponavljamo greške. Pričao sam sa ministrom zdravlja koji mi je rekao da ovi simptomi nisu jaki i da je to najčešće zbog putovanja i kretanja ljudi koji to donose sa strana i usljed određenih porodičnih okupljanja”, rekao je Dodik.

“Članstvo u NATO bi bilo pogubno za Srpsku”

Dodik je rako da je tokom boravka u Moskvi poručio da se Republika Srpska protivi članstvu BiH u NATO koji je sve što je činio, činio na štetu Srpske, zbog čega bi članstvo u Alijansi za Republiku Srpsku bilo pogubno.

Dodik je ponovio da je za autonomiju koju ima Republika Srpska veoma važno ostati neutralan i ne biti svrstan.

“Ne možemo govoriti da smo imali dobra iskustva sa NATO-om, niti da ih imamo sada. Sve što je učinio NATO učinio je protiv Srba, od bombardovanja do smanjenja naše autonomije kroz oduzimanje statusa Vojske Republike Srpske. NATO jeste vojna organizacija, ali sa političkim ciljem, a njihov politički cilj u BiH je da se ona centralizuje i unitarizuje”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, NATO nikad nije pokazao interes za autonomiju Srpske, osim da je ukine, iako to niko neće javno da prizna.

“Zašto bi mi podržavali nekog ko hoće da izvrši našu egzekuciju. Mi smo suviše mali da oni prihvate šta mi hoćemo, ali to ne znači da mi treba da prihvatimo samo ono što oni hoće. Bez obzira na sve što je bilo u prošlosti, naša politika je ‘ne’ članstvu u NATO”, rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da je Republika Srpska za jačanje svoje autonomije, a ne za jačanje BiH, te da je upravo tu razlika u shvatanju.

“U redu je da sarađujemo, ali bilo bi pogubno za Republiku Srpsku kada bi pristali na članstvo u NATO. Tog trenutka bi Republika Srpska potpisala svoju smrtnu presudu”, naglasio je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska od Rusije nikad nije dobila nikakve zahtjeve, nego je uvijek samo pitala šta može da učini da pomogne.

“Nikad nisu rekli da se integrišemo s njima, dok NATO nameće tu strukturu”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je saradnja Republike Srpske i Rusije u svim oblastima dobra, te istakao značaj projekta gasifikacije koji treba da bude realizovan.

Dodik je napomenuo da u realizaciji tog projekta ima problema, koji nisu kreirani na ovom području, nego izvana.

“Postoji globalni problem vezan za energetiku između SAD sa jedne strane i Evrope i Rusije sa druge strane, gdje se Amerika pokušava nametnuti kao neko ko će uvesti sankcije svakome ko koristi energente iz Rusije”, rekao je Dodik za RTRS.

On je napomeno da Rusija pokušava da putem saradnje sa drugima to pitanje rješava na obostrano zadovoljstvo, te da je projekat gasifikacije Srpske veoma živ i da zavisi i od ruskog partnera.

“Ova pandemija je sve zaustavila, ali je posjeta Moskvi bila dobra prilika da razgovaram sa određenim ljudima koji su me uvjerili da se od toga neće odustati”, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je saradnja sa Rusijom dobra i u oblasti bankarstva, te da je sve bolja i veća i u oblasti obrazovanja.

Dodik je podsjetio da je Rusija značajno pomogla Srpskoj u borbi protiv epidemije, dolaskom jedinice koja je vršila dezinfekciju objekata, ali i humanitarnom pomoći koja je poslata iz Rusije dok se i sama borila sa ovim problemom.

“Treba istaći da je pomoć Rusije bila momentalna, sa tim se nije kalkulisalo niti uslovljavalo, i ova posjeta Moskvi bila je prilika da im zahvalim za to”, napomenuo je Dodik.


Povezane vijesti

Hroničan umor, slabost, bolovi: Simptomi postokovid sindroma muče svaku treću osobu koja je preboljela koronu

eTrebinje

Stručnjaci pozivaju na oprez po pitanju imunizacije mališana, bezbjednost je na prvom mjestu

eTrebinje

Ne štite sve maske, niti svi testovi pokazuju istinu

eTrebinje

Stevandić za “Nezavisne”: Neću Dodiku “pucati” u leđa

eTrebinje

EU usvojila: Od jula digitalne COVID potvrde

eTrebinje

Hrvatska: “U državu mogu ući i turisti iz BiH koji su primili kinesku vakcinu”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više