eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

EU ostavila rampu za BiH, a BiH za EU

Izvor:

Fotografija:


Građani BiH nisu se našli na listi državljana 15 zemalja koji slobodno mogu putovati u zemlje EU nakon preporuka koje je donijela Evropska komisija, a zbog ovog poteza Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, rekao je da BiH neće otvoriti granicu za građane EU.

Na listi od 15 zemalja čiji državljani preporukom Evropske komisije mogu putovati u zemlje EU su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, ali ne i BiH, uz napomenu da je Kina, za razliku od ostalih zemalja na listi tu samo u slučaju kada je građanima EU dozvoljeno putovanje tamo.

Pored toga što su se ove zemlje našle na spisku Evropske komisije, zemlje članice EU i nakon ovih preporuka nisu u obavezi da odmah otvore granice za građane svih tih zemalja. Na ovom spisku nije se našla BiH, međutim novo revidiranje spiska državljana koji će moći u EU očekuje se za dvije sedmice. Kriterijumi su se temeljili na epidemiološkim podacima.

S obzirom na to da je riječ o preporuci, svaka država članica EU može odbaciti spisak i zabraniti ulazak državljanima “odabranih zemalja”, ali i dopustiti ulazak državljanima zemalja koje se nisu našle na spisku, među kojima je BiH.

Govoreći o pitanju otvaranja granica BiH za građane EU, Tegeltija je rekao da danas nisu donijeli odluku s obzirom na to da ni EU to nije učinila kad je u pitanju BiH. Kaže da je jedinstven stav svih članova Savjeta ministara da se za građane EU ne otvori granica dok oni ne otvore granicu za BiH.

Tegeltija je rekao da su sjednicu Savjeta ministara zakazali za danas, iako se ona održava četvrtkom, jer su očekivali da će EU donijeti odluku o otvaranju granica za državljane BiH. Kako je istakao, pošto to nije učinjeno, jako su nezadovoljni odlukom Evropske komisije i iz razloga što BiH nije u najtežoj situaciji kada je u pitanju pandemija virusa korona.

“I zbog toga nema razloga da mi otvorimo granice za državljane EU. Tako da će se ova odluka prolongirati za naredne dvije sedmice”, rekao je Tegeltija.

Bez obzira na preporuke Evropske komisije, za razliku od ostalih zemalja EU, Hrvatska će otvoriti granice za građane BiH. Ovo znači da naši građani nakon što pređu hrvatsku granicu, neće morati u samoizolaciju 14 dana te su tako olakšane mjere za naše građane koje su bile pooštrene zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Nakon što se u Hrvatskoj povećavao broj zaraženih, rečeno je da su za to uglavnom “krivi” uvezeni slučajevi virusa korona, te kako su tada prenijeli mediji, istaknuto da će se mjere ublažavati kako trend zaraženih u susjednim zemljama bude opadao, međutim iako broj zaraženih u BiH i dalje drastično ne opada, u Hrvatskoj se ukidaju ove mjere.

Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova u Hrvatskoj, istakao je juče da će granice ove zemlje biti otvorene za bh. građane bez obzira na odluku Evropske komisije.

“Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i BiH. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH”, rekao je Božinović. Pojasnio je da je teško opravdati činjenicu da su imali 25-26 unosa virusa iz Srbije s kojom otvaraju granice, a da iz BiH imaju osam unosa virusa i da drže zatvorene granice.

Kada je u pitanju procedura zaraženih turista u Hrvatskoj, Dino Kozlevac, načelnik Štaba civilne zaštite Istarske županije, rekao je da se u turističkim objektima tačno zna kako treba postupati sa svakim gostom, bez obzira na to bio on u hotelu, turističkom naselju ili kod privatnog iznajmljivača.

“Ako je gost pozitivan na virus korona, onda ga se zbrinjava u bolnicu. Kontakti se stavljaju u samoizolaciju, ali se odmah počinje postupak repatrijacije, odnosno vraćanje u matičnu državu”, rekao je Kozlevac.

On je napomenuo da je na području svakog grada u Istarskoj županiji za potrebe samoizolacije stavljeno na raspolaganje nekoliko smještajnih jedinica.


Povezane vijesti

Od januara zabrana ulaska u EU ako niste vakcinisani

eTrebinje

Investitori iz EU traže projekte i firme u BiH u koje bi uložili novac

eTrebinje

Evropska komisija doznačila 124.301.000 evra BiH

eTrebinje

EU šalje višemilionsku pomoć BiH

eTrebinje

EU usvojila: Od jula digitalne COVID potvrde

eTrebinje

Borenović: Međunarodna zajednica ima namjeru da se ozbiljno pozabavi BiH

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više