eTrebinje
Bosna i Hercegovina Region Vijesti

Građani BiH i Srbije će od 1. jula moći i u Hrvatsku?

Izvor:

Fotografija:


Evropska unija usvojila je provizornu listu zemalja čijim državljanima će od početka jula biti dozvoljen ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Do zaključenja ovog teksta nije zvanično saopštena odluka, mada je nekoliko dobro upućenih evropskih medija izvijestila da je ova lista konačna i da predstavlja kompromisno rješenje zemalja članica EU.

Kako saznajemo, s obzirom na to da je u našoj javnosti ostala nedoumica na koji način će kretanje građana BiH biti regulisano preko Hrvatske, saznajemo da će hrvatska vlada u potpunosti ispoštovati zaključke EU, što znači da će ukinuti sve restrikcije koje se odnose na kretanje naših građana čim ova odluka stupi na snagu.

Euronews, međutim, ističe da još nije sigurno da će se odluka moći početi primjenjivati na vrijeme, odnosno da li će važiti od 1. jula ili će doći do manjeg zakašnjenja.

Izvor iz hrvatske diplomatije je “Nezavisnim” rekao da odluka još zvanično nije donesena, ali da se očekuje skoro ukidanje odluke Vlade Hrvatske o 14-dnevnom karantinu.

Osim BiH, na zelenoj listi su sve zemlje u našem regionu, odnosno Srbija, Crna Gora, Albanija i samoproglašeno Kosovo. Takođe, tu su još i Vatikan, Monako, Andora, Ukrajina, Turska, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mijanmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominika, Bahami, Santa Lucija, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvajana, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kosta Rika, Kanada, Angola, Tunis, Namibija, Uganda, Mozambik, Mauricijus, Zambija, Ruanda, Etiopija, Maroko, Alžir i Egipat. Crveno svjetlo dobile su SAD, Brazil, Katar i Rusija.

Građanima zemalja koje nisu imenovane u ovom spisku nije eksplicitno zabranjem ulazak u EU, odnosno nalaze se na sivoj listi. Tu su, među ostalim, preostale zemlje južne i centralne Amerike, ostatak Afrike i zemlje Bliskog istoka.

Euronews javlja da je rasprava bila žustra i da evropski lideri pokušavaju pronaći najbolje rješenje.

“Lista je već izazvala brojne kontroverze jer je otkriveno da državljanima SAD, koje su sa 2,4 miliona slučajeva najteže pogođene pandemijom kovid virusa, nije omogućeno putovanje u EU”, javlja Euronews.

Reporter ovog medija podsjeća da je odluka trebalo da bude donesena u četvrtak, ali da se lideri nisu uspjeli dogovoriti.

Evropski zvaničnik je Euronewsu, kako je saopšteno, rekao da je odluka zapela na tome kome treba zabraniti ulazak u EU, a pretpostavlja se da se misli na SAD, pošto je to bila velika tema i u američkim medijima.

Mnogi američki mediji spekulišu da je u pitanju “slatka osveta” EU prema Donaldu Trampu, američkom predsjedniku, koji se negativno izjašnjavao prema EU, te ističu da je povećan broj slučajeva kovida u Americi samo iskorišten kao dobar povod.

Zemlje čijim državljanima je dozvoljen ulazak u EU

BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, samoproglašeno Kosovo, Vatikan, Monako, Andora, Ukrajina, Turska, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mijanmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominika, Bahami, Santa Lucija, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvajana, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kosta Rika, Kanada, Angola, Tunis, Namibija, Uganda, Mozambik, Mauricijus, Zambija, Ruanda, Etiopija, Maroko, Alžir i Egipat.

Nezavisne


Povezane vijesti

Hrvatska sve manje poželjna turistička destinacija

eTrebinje

Kako je Dragan Čović od 2018. do danas dobio sve, čak i ono što nije tražio

eTrebinje

BiH od statusa kandidata dalje nego prije pet godina

eTrebinje

Oko 10 odsto građana RS imalo teži oblik korone

eTrebinje

Opsada” ruske ambasade u Zagrebu: Hoćemo “Sputnjik Ve”!

eTrebinje

Teška godina: BiH prijeti najveća recesija do sada

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više