eTrebinje
Trebinje

HET pomaže razvoj vinarstva u Hercegovini

Izvor:

Fotografija:


U Službi za laboratorijska ispitivanja “Hidroelektrana na Trebišnjici” /HET/ već desetak godina vrši se i kontrola kvaliteta vina, od berbe do flaširanja, a ove aktivnosti pokrenute su da bi se pomoglo razvoju vinarstva u Hercegovini i doprinijelo poboljšanju kvaliteta hercegovačkih vina, rekla je šef ove službe Adrijana Vučurević.

“U našoj laboratoriji trenutno se analizira više od 10 parametara koji pokazuju kvalitet vina, a trudimo se da vremenom povećamo broj fizičko-hemijskih parametara koje analiziramo, kao i da poboljšamo opremljenost naše laboratorije”, navela je Vučurevićeva, objavljeno je na sajtu preduzeća.

Vlasnik Vinskog podruma “Anđelić” Dragan Anđelić kaže da je za proizvodnju vina i poboljšanje njegovog kvaliteta analiza koja se izvodi u Službi za laboratorijska ispitivanja od ogromnog značaja.

On je objasnio da je praktično bilo nemoguće postići ovoliki iskorak u proizvodnji vina, kakav je postignut u Trebinju, bez postojanja jedne takve laboratorije, te stručnosti i odgovornosti osoblja koje vrši analize.

“Danas se u Trebinju proizvode sve kvalitetnija vina, kako u profesionalnim vinarijama, tako i u domaćinstvima. Prije su analize rađene u zapadnoj Hercegovini, Dubrovniku ili Nikšiću, a interakcija sa laborantima je bila otežana, pa je broj urađenih analiza bio mnogo manji nego danas. Sada ne možemo ni da zamislimo kako smo mogli funkcionisati”, rekao je Anđelić.

Tihomir Kuduz iz “Podruma manastira Tvrdoš” ističe da bez analiza koje se izvode u HET-ovoj laboratoriji ne bi mogli da proizvode vina vrhunskog kvaliteta, te da su zadovoljni opremljenošću laboratorije.

U ovim vinskim podrumima naglašavaju da postojanje ovakve laboratorije u Trebinju znatno smanjuje troškove vinarijama, jer se cijene analiza uzoraka u komercijalnim laboratorijama kreću i do 100 KM u zavisnosti od zahtijevanih parametara, ne računajući troškove puta i gubitak dragocjenog vremena, navodi se u saopštenju.

“Hidroelektrane na Trebišnjici” su sa svim zainteresovanim vinarijama iz Trebinja sklopile ugovor o saradnji, prema kojem se usluge fizičko-hemijskih analiza vinskih proizvoda, proizvoda šire i šire u toku fermentacije, te tumačenje dobijenih rezultata, naplaćuje po cijenama znatno nižim od tržišnih.

Na taj način, u skladu sa svojim mogućnostima, “Hidroelektrane na Trebišnjici” nastoje da pomognu razvoj vinarstva, kao i razvoj privrede u hercegovačkom kraju, ističe se u saopštenju.

SRNA


Povezane vijesti

Tunel “Fatničko polje – akumulacija Bileća”: Važna investicija

eTrebinje

Polugodišnja dobit HET-a 5 000 000 KM

eTrebinje

Imenovan novi izvršni direktor u HET-u

eTrebinje

Kiše „donijele“ HET-u kvartalni profit od 9,9 miliona KM

eTrebinje

Prointeru novih 270 000 KM od preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” za iznajmljivanje štampača

eTrebinje

HET se zadužuje deset miliona KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više