eTrebinje
Republika Srpska Obrazovanje i nauka Vijesti

Inženjeri najpotrebniji – budući studenti pri izboru zanimanja, pored želja, treba da prate i stanje na tržištu rada

Izvor:

Fotografija:


Profesori matematike i fizike, te diplomirani farmaceuti i ljekari u Republici Srpskoj najbrže dolaze do posla, a među najprofitabilnijim zanimanjima su ona u IT sektoru i građevinarstvu, zbog čega budući studenti moraju biti veoma mudri pri donošenju odluke o izboru životnog poziva.

S obzirom na to da prijavljivanje kandidata na konkurs za upis na javne univerzitete i visokoškolske ustanove u Srpskoj u prvu godinu prvog ciklusa studija počinje 22. juna i trajaće pet dana, svršeni srednjoškolci nemaju još mnogo vremena za razmišljanje.

Iako je na evidenciji nezaposlenih prijavljen veliki broj finansijskih radnika i diplomiranih ekonomista, kao i pravnika, u Zavodu za zapošljavanje RS kažu da veliko interesovanje poslodavaca vlada upravo za taj kadar.

– Osim njih, profesori matematike, fizike, informatike, te diplomirani farmaceuti, ljekari, inženjeri poljoprivrede i elektrotehnike na posao u prosjeku čekaju do godinu dana – istakli su u zavodu.

Dodali su da najduže na posao čekaju oni koji su studirali prirodne nauke, profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao i novinari sa prosječnom dužinom čekanja oko tri godine.

Ekonomista Zoran Pavlović poručio je mladima da ne hrle na fakultete koji nisu perspektivni, nego da se dobro raspitaju o trenutnoj situaciji na tržištu rada.

– Pored ličnih interesa i želja, u odluci o izboru nastavka obrazovanja veliku ulogu bi trebalo da imaju i informacije o potrebama tržišta rada – rekao je Pavlović. Dodao je da je ekonomiju, pravo i pojedine društvene smjerove potrebno izbjegavati, jer je biro nezaposlenih preplavljen tim kadrom.

– Zbog toga mladim ljudima savjetujem da prije upisa obavezno posjete Zavod za zapošljavanje RS kako bi se u to sami uvjerili – kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, inženjeri su najtraženiji, posebno kad je u pitanju mašinska industrija i građevinarstvo, a ta zanimanja donose dobru i sigurnu zaradu.

Maturantkinja Dragana Jolić iz Banjaluke kaže da je, poučena sestrinim lošim iskustvom pri izboru fakulteta, na startu odlučila da precrta ekonomiju i slična zanimanja.

– Još nisam sigurna šta ću upisati. Koplja se lome između matematike i informatike. I svojim vršnjacima savjetujem da dobro otvore oči pri izboru fakulteta, jer moja sestra je ekonomiju završila prije deset godina, a i dan-danas čeka posao – istakla je Jolićeva.

Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2020/2021. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj raspisan je danas, a buduće brucoše u Srpskoj čeka 4.770 indeksa. Prijemni ispit će polagati 1. i 2. jula. Svršeni srednjoškolci će 6. jula znati da li su uspjeli da se domognu željenog indeksa, dok je upis studenata zakazan za period od 8. do 17. jula.

Univerzitet u Banjaluci na prvi ciklus planira da upiše 2.490 studenta.

Predviđeno je da 961 studenat bude finansiran iz budžeta, dok je za sufinansiranje planirano 1.236 studenata.

Planirano je da se 91 student samofinansira, kao i upis 114 stranih studenata, te 88 vanrednih.

Polaganje prijemnog ispita predviđeno je 1. i 2. jula u devet časova, dok će prijemni ispit na Medicinskom fakultetu početi u 14 časova.
Rezultati konkursa biće objavljeni 6. jula, dok će upis primljenih kandidata početi 8. jula, a završiti 17. jula.

Kandidati koji konkurišu za prijem na Fakultet bezbjednosnih nauka i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, ljekarsko uvjerenje mogu dostaviti prilikom prijave na konkurs, a ostali kandidati ljekarsko uvjerenje dostavljaju pri upisu.

Drugi upisni rok, koji počinje 31. avgusta i trajaće do 4. septembra, organizovaće fakulteti koji u prvom roku ne upišu planirani broj studenata. Polaganje prijemnog ispita planirano je za 7. i 8. septembar, dok će rezultati biti poznati  dva dana kasnije.

Drugi i treći ciklus

Na drugom ciklusu, planiran je upis 935 studenata, predviđeno je da iz budžeta bude finansirano 237 studenata, 451 bi se sufinansirao, dok bi 28 studenata bilo samofinansirajućih.

Planirano je da se 127 student upiše kao vanredni, a ima mjesta i za 92 strana studenta.

Kada je riječ o trećem ciklusu, planiran je upis 151 studenta. Njih 136 će biti samofinansirajući, dok 15 kandidata može biti upisano kao strani studenti.
Konkurs za upis studenata na drugi i treći ciklus studija biće otvoren od 22. juna do 3. novembra.

GLAS SRPSKE


Povezane vijesti

Kraj negativnog trenda: Više upisanih studenata na javnim univerzitetima u Srpskoj

eTrebinje

Cvijanovićeva obišla trebinjske fakultete

eTrebinje

Nakon prvog upisnog roka na trebinjskim fakultetima ostalo 48 slobodnih mjesta

eTrebinje

Tržište rada u BiH: Niko više ne želi raditi za prevoz i doručak

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više