eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Natalija Trivić: U novoj školskoj godini očekujemo đake u klupama

Izvor:

Fotografija:


Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da se Ministarstvo prosvjete priprema za novu školsku godinu, očekujući da će je đaci dočekati u školskim klupama.

Trivićeva je istakla da resorno ministarstvo sada već planira aktivnosti kada je riječ o početku nove školske godine te da se očekuje da će epidemiološka situacija dozvoliti da se odvija redovni nastavni proces u školskim klupama.

Ona je naglasila da, ipak, prije avgusta neće biti ništa određeno.

– U saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institutom za javno zdravstvo imaćemo tačne podatke o tome da li možemo nastaviti sa redovnom nastavom – rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Za besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, te učenike od trećeg do devetog razreda koji su treće i svake naredno dijete u višečlanim porodicama Vlada Srpske će za ovu godinu izdvojiti tri miliona KM.

Trivićeva je navela je da bi, prema trenutnim podacima za školsku 2020/21. godinu, trebalo obezbijediti udžbenike za oko 9.400 učenika prvog i 9.450 učenika drugog razreda, te 10.275 učenika iz porodica sa troje i više djece.

– Za to je potrebno oko 2,5 miliona KM, a budžetom je planiran veći iznos zbog učenika pobjednika republičkih takmičenja. Ali, ali s obzorom na novonastalu situaciju izazvanu virusom korona, ta takmičenja nisu realizovana, te ne postoji osnov da se obezbijede udžbenici za ovu kategoriju učenika. Nadamo da će se situacija stabilizovati – rekla je Trivićeva.
Ona je dodala da ima informaciju od Saveza opština i gradova Srpske da će jedan broj jedinica lokalne samouprave obezbijediti udžbenike za djecu iz socijalno ugroženih porodica, a u skladu sa mogućnostima.

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidoviće rekla je da svake godine Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture potpisuju protokol kojim se definišu zajedničke obaveze kada je riječ o nabavci udžbenika.

– Cilj projekta je da se pomogne roditeljima, ali i nagrade odlični učenici da bismo ih motivisali da postižu još bolje rezultate – rekla je Davidovićeva.
Ona je navela da je budžetom za ovu godinu za besplatne udžbenike za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece planirano 250.000 KM.

Ona je podsjetila da resorno ministarstvo od 2007. godine realizuje projekat oebzbjeđivanja besplatnih udžbenika za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece, te je do sada za više od 18.700 kompleta udžbenika izdvojeno 2.250.000 KM.

Glas Srpske


Povezane vijesti

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske: Naći ćemo rješenje i ako bude bojkota nastave

eTrebinje

Trivićeva šef Glavnog izbornog štaba Ujedinjene Srpske

eTrebinje

Đaci od septembra u školskim klupama

eTrebinje

Trivić: U prosvjeti ima viška radnika

eTrebinje

Kraj školske godine polovinom juna

eTrebinje

Instruktivna nastava za osnovce na RTRS-u

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više