eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Novinari u Republici Srpskoj neće dobiti status službenog lica

Izvor:

Fotografija:


Česti napadi na novinare, nepostojanje mehanizama procesuiranja odgovornih i politički pritisci – sve češći su problemi sa kojima se suočavaju novinari. O njima i njihovom statusu kroz izmjene i dopune Krivičnog zakonika, biće raspravljano i na narednom zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske.

Novinari u Republici Srpskoj neće imati status službenog lica.

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji će biti razmatran sutra na sjednici Narodne skupštine, nije prihvaćeno propisivanje posebnog krivičnog djela – sprečavanje novinara u vršenju profesionalne dužnosti.

”Mogućnost propisivanja navedenog krivičnog djela, kao i posebne zaštite novinara u obavljanju njihove djelatnosti razmatraće se kada se stvore pretpostavke da se u Krivični zakonik uvrste i krivična djela protiv časti i ugleda”, navedeno je u obrazloženju nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Novinarska zajednica, s druge strane, nije ni tražila status službene osobe, već da se napad na novinare tretira kao napad na služebno lice. Takva inicijativa čeka nekoliko godina na usvajanje. Osim deklarativne podrške političara, ništa konkretno do sada nije urađeno da se tako nešto i desi.

”Tim našim prijedlogom bilo je predviđeno da onaj ko uputi prijetnje bude kažnjem zatvorom do dvije godine, a da onaj ko ugrozi život novinara bude kažnjen kaznom zatvora od jedne do osam godina. To je nešto što je malo oštrije kažnjavanje u odnosu na ovo što imamo sada, jer su novinari tretirani zakonom kao i bilo koji drugi građanin”, kaže novinar Ljiljana Smiljanić.

Napadi na novinare u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH postali su svakodnevica, i sve češće dolaze od zvaničnika. Zakonske zaštite novinara na terenu – nema. Nema ni nezavisnog pravosuđa koje bi adekvatno sankcionisalo političara ili zvaničnika koji napadne novinara dok obavlja svoj posao.

”Prije mjesec dana šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi nazvao je i prijetio novinarima Kapitala, potpuno direktno i sve je snimljeno. Tužilac je nakon toga rekao da nema potrebe da se podnosi krivična ili prekršajna prijava, jer prijetnje nisu direktne. To je suštinska poruka vlasti da su novinari nezaštićena divljač i da je sezona lova od njih otvorena od januara do decembra”, kaže novinar Goran Dakić.

Trend pritisaka i napada na novinare, koji diktiraju političari, prihvatili su i građani.

”Ako se političari ponašaju bahato, to je obrazac koji treba da se slijedi, ako se ponašaju uzorno, to će slijediti većina stanovništva koja je naklonjena tim političarima. Možemo da vidimo koliko je društvo polarizovano. Na neki način se toleriše takvo agresivno ponašanje”,  kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Od početka godine do maja linija za pomoć novinarima Udruženja “BH novinari” zabilježila je 49 poziva koji su prijavili prijetnje ili verbalne i fizičke napade. Dosadašnja praksa je pokazala da se,  osim pitanja ko je napdnut, postavlja i pitanje ko je napadač? Od toga vrlo često zavisi reakcija policije. Ukoliko napadi dolaze od vrha vlasti ili onih koji su bliski vlasti – sve se završi na jednom ništa ili nikom ništa.


Povezane vijesti

Brojni policajci 13 godina nisu bili na sistematskim pregledima

eTrebinje

Još 17 zaraženih – Trebinje prednjači u Srpskoj po broju zaraženih od korone

eTrebinje

U RS-u u prioritetnoj grupi za vakcinaciju između 150.000 i 200.000 osoba

eTrebinje

U Srpskoj 92 osobe zaražene, preminulo 14 pacijenata

eTrebinje

Potvrđeno za “Nezavisne”: Prve doze ruske vakcine sljedeće sedmice stižu u RS

eTrebinje

Virusom korona zaraženo još 126 građana, 21 slučaj iz Hercegovine

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više