eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Republika Srpska do kraja godine dobija novi zakon o fiskalizaciji

Izvor:

Fotografija:


Republika Srpska do kraja godine dobija novi zakon o fiskalizaciji. On će omogućiti uvođenje novog sistema u toj oblasti.

To praktično znači, da će poreski obveznici koristiti softver koji je direktno povezan sa Poreskom upravom, tako da se bez prethodne komunikacije sa serverom uprave, račun ne može ni izdati. Onlajn sistem je jednostavniji za poreskog obveznika i sigurniji za Poresku upravu, poručuju u Ministarstvu finansija.

“Bilo je planirano da čitav sistem implementiramo do kraja naredne godine, ali nas je korona malo usporila. U svakom slučaju, uskoro krećemo sa legislativom, jer je izuzetno važno da dobijemo kvalitetan, automatizovani sistem koji će što manje zavisiti od ljudskog faktora, kako bismo izbjegli “duple kase” i lažiranje računa. Naravno, važno je i što to neće koštati poslovnu zajednicu”, saopštili su iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Novi Zakon usmjeren je na povećanje poreske discipline, smatraju u Fiskalnom savjetu Republike Srpske. Sve mjere, kaže Milenko Krajišnik, koje smanjuju dejstvo sive ekonomije od jačanja poreskog sistema do smanjenja poreske utaje su dobrodošle. One omogućavaju firmama koje legalno posluju, lojalnu konkurenciju na tržištu. Ova mjera je posebno važna jer dolazi nakon pandemije virusa korona, kada je smanjena poreska disciplina, jasan je Krajišnik u izjavi za ATV.

“Zbog čega je važno da se trgovina i svo poslovanje vraća u legalne tokove jeste zato što su sve mjere usmjerene na podršku privredi i oporavak privrede od krize, ustvari se svode na instrumente fiskalne politike. U BiH monetarna politika, odnosno njeni instrumenti su potpuno ograničeni, instrumenti spoljnotrgovinske politike su takođe u velikom dijelu ograničeni i onda je fiskalna politika jedina ta koja omogućava da se nešto učini. Da bi država pomogla privredi u bilo kom smislu ona mora da ima određeni poreski kapacitet, a taj poreski kapacitet svakako se povećava sa smanjenjem poreske invazije”, rekao je Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske.

Radi se o potezu koji nas dovodi u rang modernih zemalja, smatraju ekonomisti. Novi softver i platforme za fiskalizaciju su, pojašnjavaju, nešto što prati svjetske trendove i onemogućava takozvane “duple kase”, što utiče na suzbijanje sive ekonomije.

“Nova platforma nudi ono što će onemogućiti da se vode paralelni fiskalni sistemi od koji je jedan stvarni, jedan nestvarni gdje će se na taj način spriječiti izbjegavanje plaćanja poreza, odnosno omogućiće se širi poreski obuhvat. U svakom slučaju punjenjem budžeta i alokacijom sredstava u budžetu o potrebnoj stvari u društvu, doprinosi društvu od investicija do boljeg društvenog standarda, obrazovanja, zdravstva, itd., odnosno prelijevanja tih sredstava u razvoj privrede”, istakao je Aleksandar Ljuboja, ekonomista.

Postojeći sistem je tehnološki zastario, ne prati kompletno poslovanje u gotovini i ostavlja prostor za sivu zonu, pokazala je nedavno završena analiza fiskalnih kasa. Od avgusta 2008. godine i prvih kasa u Republici Srpskoj, do danas, mnogi poslovni subjekti našli su način za izbjegavanje plaćanja poreza. Zato je onlajn sistem preko kojeg bi Poreska uprava dobijala podatke o svakom plaćenom računu u realnom vremenu jedino rješenje.

SRNA


Povezane vijesti

Srbija skoro milijardu evra uložila u investicije i pomoć Srpskoj

eTrebinje

U Istočnom Sarajevu sjednica vlada Srbije i Republike Srpske

eTrebinje

Vaučeri slamka spasa za ljetnu sezonu

eTrebinje

U Trebinju obilježen Dan vojske Republike Srpske: Vlast poziva na jedinstvo, a izbjegava saradnju sa nezadovoljnim borcima?!

eTrebinje

Vukanović: Javnost će biti šokirana kada pokažem dokumente o saradnji Rusije i Srpske!

eTrebinje

Stanivuković za beogradsku Politiku: Ekonomija je naš najveći patriotizam!

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više