eTrebinje
Republika Srpska Bosna i Hercegovina Vijesti

Ukupno 22,6 miliona maraka – FBiH počinje sa isplatom duga Srpskoj

Izvor:

Fotografija:


Federacija BiH će do kraja godine isplatiti Srpskoj 22,6 miliona KM na osnovu poravnanja raspodjele prihoda od indirektnih poreza za period od 2012. do kraja 2019. godine, a prva rata trebalo bi da bude uplaćena već idućeg mjeseca.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je 18. marta pojedinačne odluke o privremenim poravnanjima među entitetima od raspodjele indirektnih poreza s jedinstvenog računa za period od 2012. do kraja prošle godine. U Ministarstvu finansija RS kazali su da su sa Ministarstvom finansija FBiH 18. juna usaglasili plan dinamike izvršenja privremenih poravnanja prihoda od indirektnih poreza između entiteta, koje iznosi oko 22,6 miliona KM u korist Srpske.

– Prama usaglašenom planu dinamike izvršenja poravnanje treba da bude izvršeno u šest mjesečnih rata po 3,76 miliona KM na teret tekućih prihoda od indirektnog oporezivanja koji pripadaju Federaciji BiH prenosom na račune Srpske. Prva rata trebalo bi da bude izmirena u julu – kazali su u Glasu Srpske Ministarstvu finansija RS.

Saglasnost na plan dinamike izvršenja privremenih poravnanja prihoda od indirektnih poreza između entiteta su potvrdila oba resorna ministarstva finansija i proslijedila ga na izvršenje Upravi za indirektno oporezivanje.

U Ministarstvu finansija FBiH rekli su da su nakon objavljenih odluka o poravnanju sa Ministarstvom finansija RS pokrenuli razgovore o pitanju dinamike isplate razlike po svim poravnanjima.

– Razlika poravnanja će biti isplaćena u šest jednakih anuiteta i taj proces biće završen 15. decembra ove godine – rekli su u Ministarstvu finansija Federacije.

Srpska će dobiti novac jer je FBiH prethodnih godina naplatila više sredstava nego što joj je pripadalo.

Ministarka finansija RS Zora Vidović ranije je izjavila da je Upravni odbor UIO već duže pokušavao da napravi poravnanje i ambijent da počne redovna primjena koeficijenta za raspodjelu indirektnih poreza.

– Razgovarali smo i o tome da u narednom periodu svaki put glasamo za koeficijent koji bude izračunat. U tom slučaju neće biti tih razlika ni potrebe za poravnanjem. Nakon svake četiri godine UO zatraži reviziju koja revidira prethodni period i u UIO i nađe eventualne razlike ako je Uprava negdje pogriješila u izračunatom koeficijentu. Onda se ide na konačno poravnanje – dodala je Vidovićeva.

Naglasila je i da nikada do sada ta revizija nije bila angažovana.

– To treba zasigurno uraditi. Mi ćemo zatražiti u narednom periodu da bude angažovana revizija i da ovaj protekli period revidira i onda napravimo konačno poravnanje – naglasila je Vidovićeva.

Srpska Info


Povezane vijesti

Primanja u FBiH veća za 300 KM nego u Srpskoj

eTrebinje

Dodik na KONFERENCIJI u Trebinju: U FBiH pokušavaju da otmu srpsku imovinu

eTrebinje

Evo koliko iznosi javni dug RS i Federacije BiH „po glavi stanovnika“

eTrebinje

Političar u BiH osuđen zbog kupovine glasova

eTrebinje

17 žrtava korone u FBiH, 606 novih slučajeva

eTrebinje

FBiH ponovo proglasila stanje epidemije

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više