eTrebinje
Republika Srpska Trebinje Vijesti

Upis u srednje škole u RS počinje 15. juna uz obavezne mjere zaštite

Izvor:

Fotografija:


Upis učenika u srednje škole u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, i kako je danas pojasnila Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS upis će se obavljati redovno uz propisane mjere Instituta za javno zdravstvo RS.

Takođe je dodala da će učenici koji upišu deficitarna zanimanja imati stipendije u iznosu od 100 KM.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 15. juna, a završava se u utorak, 16. juna, za učenike koji imaju 60 i više bodova. Rezultati upisa objavljuju se u četvrtak, 18. juna, do 10 časova na oglasnoj tabli škole.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 22. juna, a završava se u srijedu 24. juna, za učenike koji imaju manje od 60 bodova. Rezultati upisa objavljuju se u petak, 26. juna do 10 časova na oglasnoj tabli škole.

Prijem dokumenata  za upis učenika u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole u julskom upisnom roku počinje u ponedjeljak, 06. jula i završava se u srijedu, 08. jula. Rezultati upisa objavljuju se u petak 10. jula do 10 časova na oglasnoj tabli škole.

Od ponedjeljka, 13. jula do petka 17. jula kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta.

Pravo upisa u prvi razred srednje škole imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji na dan upisa nisu stariji od 17 godina.

Svi učenici sa teritorije Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine konkurišu pod jednakim uslovima za upis u prvi razred javne škole, bez obzira na to gdje su završili osnovnu školu.

Ispunjavanje uslova kandidati dokazuju originalnim svjedočanstvima o završenim razredima osnovne škole i izvodom iz matične knjige rođenih.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu:

1. Opšteg uspjeha u osnovnoj školi;

2. Posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole;

3. Rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama. Kandidatima se boduju rezultati u uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka. Rangiranje se vrši prema uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više