eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Većina osnovaca smatra da djevojčice i dječaci nisu ravnopravni

Izvor:

Fotografija:


U istraživanju o rodnoj ravnopravnosti i rodno zasnovanom nasilju, u kojem je učestvovalo 440 učenika devetih razreda sa područja istočne Hercegovine, 80 odsto ispitanika izjasnilo se da im je poznat pojam ravnopravnosti polova, a svega 69 odsto zna šta se podrazumijeva pod njim.

Udruženje “Međunarodni centar za promociju ljudskih prava” iz Trebinja sprovelo je projekat “Sprečavanje i suzbijanje rodno zasnovanog nasilja nad djevojčicama u njihovom okruženju”, a danas je u Trebinju održan okrugli sto o ovoj temi i predstavljena publikacija proistekla iz projekta.

“Na pitanje da li smatraju da su djevojčice i dječaci ravnopravni u društvu, samo 43 odsto, od čega većinom djevojčice, izjasnilo se da jesu ravnopravni, a veći dio njih, 54 odsto smatra da nisu ravnopravni, od kojih dio smatra da su samo formalno ravnopravni, ali ne i stvarno, dok dio smatra da nisu uopšte ravnopravni”, rekla je novinarima predsjednik Udruženja Aleksandra Vuković.

Vukovićeva je navela da, kada je riječ o pojavi rodno zasnovanog i vršnjačkog nasilja, 33 odsto ispitanika reklo da je bilo izloženo nekom od oblika nasilja od drugog pola.

“Najveći procenat, oko 21 odsto, odnosi se na verbalno zlostavljanje, zbijanje neprimjerenih šala na račun izgleda, stavova, oblačenja, sedam odsto na fizičko zlostavljanje i tri odsto na prijetnje”, navela je Vukovićeva.

Ona je istakla da se 80 odsto ispitanika izjasnilo da bi, u slučaju da su žrtve nekog od vidova zlostavljanja, potražilo pomoć, uglavnom roditelja ili školskog osoblja.

“Problem je što se svaki peti ispitanik ne bi obratio nikome bez objašnjenja, i upravo to predstavlja potencijalnu grupu koja tokom života može da na sebe preuzme ulogu žrtve i da, svakako, oboli od nekog od psihosomatskih oboljenja”, rekla je Vukovićeva.

Prema njenim riječima, najveći broj ispitanika, njih 64 odsto, smatra da bi temi rodne ravnopravnosti trebalo posvetiti veću pažnju u školskom programu.

“Jedan dio njih smatra da bi to trebalo da to bude putem nekog od školskih predmeta, a dio putem vannastavnih aktivnosti, edukativnih radionica i slično”, pojasnila je Vukovićeva.

Inspektor kriminalističke policije Policijske uprave Trebinje Zoran Šarenac, koji je bio jedan od učesnika okruglog stola, rekao je novinarima da je prvenstveno ukazano na mogućnost poboljšanja preventivnog rada na suzbijanju vršnjačkog nasilja i nasilja u porodici.

Donator projekta “Sprečavanje i suzbijanje rodno zasnovanog nasilja nad djevojčicama u njihovom okruženju” je DŽender centar Republike Srpske u okviru FIGAP dva programa, kojeg podržava Švedska, koju predstavlja švedska Ambasada u BiH, putem Razvojne agencije.

SRNA


Povezane vijesti

Povećan broj hospitalizovane djece sa simptomima crijevnih infekcija

eTrebinje

Udruženje pedijatara dalo svoj stav: Djeca da idu u školu na klasičan način i da budu vakcinisana

eTrebinje

Јovanović: Nevakcinisani đaci radiće test svake nedjelje

eTrebinje

Roditelji širom Austrije ispisuju djecu iz škole

eTrebinje

Trebinje ispratilo mališane sa Kosova i Metohije (Video)

eTrebinje

Kako zaštiti djecu od sunčanice?! Pedijatar upozorava na šta treba obratiti pažnju, oni su posebni osjetljivi!

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više