eTrebinje
Magazin

Viber “prekida” s Facebookom

Izvor:

Fotografija:


Jedna od vodećih aplikacija za razmjenu poruka i besplatnu komunikaciju na svijetu kompanija “Rakuten Viber” objavila je da prekida sve poslovne odnose sa Facebookom.

“Zloupotreba korisničkih podataka i nemogućnost suprotstavljanja nasilničkoj retorici Facebooka prešli su svaku mjeru, zbog čega Viber preduzima odgovarajuće mjere poput obustave zakupa reklamnog prostora i uklanjanja svih dodirnih tačaka sa svoje platforme kako bi zaštitio više od milijardu svojih korisnika”, kaže se u saopštenju.

Aplikacija će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora na ovoj platformi društvenih mreža, time podržavši sve masovniji pokret #StopHateForProfit (Prekinite mržnju radi profita) s ciljem bojkotovanja spomenutog tehnološkog džina, kažu u Viberu.

Podstaknuti protestima pokrenutim širom SAD tokom proteklih nedjelja, grupacija čije su članice šest organizacija, a među njima “Liga protiv prezira” (Anti-Defamation League) i “Nacionalna asocijacija za napredak osoba obojene puti” (NAACP) apelovala je na kompanije koje se reklamiraju na Facebooku da obustave zakup reklamnog prostora na ovoj društvenoj mreži tokom jula, kao odgovor na izostanak konkretnih mjera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje, navodi se u saopštenju.

Niz negativnih događaja, tokom kojeg se odigrao i neslavni skandal s firmom Cambridge Analytica kada je spomenuta firma za politički konsalting nezakonito prikupljala i koristila podatke skoro 87 miliona korisnika Facebooka, kulminirao je, po Viberu, u ovoj posljednjoj aferi sa, kako kažu, govorom mržnje.

U tom smislu, Viber je odlučio da se solidariše sa ciljevima pokreta #StopHateForProfit i nadalje prekine sve poslovne odnose sa Facebookom.

Globalni generalni direktor Vibera Ðamel Agaua izjavio je da Facebook nastavlja s praksom pogrešne interpretacije svoje uloge u savremenom svijetu.

“Kompanija koju odlikuje nemaran odnos prema podacima svojih korisnika i nedostatak privatnosti u njenim aplikacijama, a sada i šokantno odsustvo nužnih mjera kojim bi javnost bila zaštićena od nasilnog govora koji ugrožava društveni red i mir, ovim posljednjim ispadom je otišla predaleko. Mi nismo tumači istine, ali je istina to da mnogi ljudi doživjeli neprijatnosti usljed neograničenog širenja nasilnog sadržaja, i kompanije jednostavno moraju da se jasno suprotstave ovoj pojavi”, rekao je Agaua.

Aktivnosti čiji će ishod biti uklanjanje dodirnih tačaka sa Facebookom sa aplikacije Viber će biti okončane do početka jula 2020, dok će zakup reklamnog prostora na ovog društvenoj mreži biti obustavljen momentalno, ističe se u saopštenju.

Tanjug


Povezane vijesti

BiH pokušava da oporezuje “Facebook” “Google”, “YouTube”…

eTrebinje

Penzijski rezervni fond Srpske kupio dionice Facebooka

eTrebinje

Koliko smo zaista ugorženi curenjem podataka sa facebook-a?

eTrebinje

Viber vam ne radi kako treba: Rješenje je jednostavno

eTrebinje

Problemi za korisnike Facebooka u BiH

eTrebinje

Australija na korak da prva u svijetu naplaćuje dijeljenje vijesti od Facebooka i Googlea

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više