eTrebinje
Region Vijesti

SPC reagovala na izjave vladike Grigorija

Izvor: Tanjug

Fotografija: Arhiva


Srpska pravoslavna crkva reagovala je danas na izjavu episkopa diseldorfskog i cijele Njemačke vladike Grigorija da bi novac umjesto u crkve, trebalo usmjeriti u bolnice i poručila da je „zgrožena nad činjenicom da se teška epidemiološka situacija koristi za političke obračune i napad na SPC”.

Povodom, kako se navodi, tendencioznog teksta pod naslovom „Vladika Grigorije: Usmeriti novac u bolnice” objavljenog u listu Danas, u saopštenju iz kabineta patrijarha se navodi da sa žalošću konstatuju da je vladika Grigorije „ovom nesrećnom izjavom” iz Nemačke (p)ostao „perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji”.

Kažu da ih žalosti činjenica da se jedan od episkopa SPC svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro SPC, a samim tim ni srpskom narodu.

Nije lako, navode, razumjeti zbog čega se vladika Grigorije odriče Spomen-hrama na Vračaru, ali je, dodaju, jasno da su mnoge njegove izjave, pa i ova posljednja, nažalost, populističke i politikantske, sračunate na popularnost u „drugosrbijanskim i autošovinističkim krugovima”.

SPC vjeruje da će vladika Grigorije na predstojećem Svetom Arhijerejskom Saboru imati priliku da svoje izjave objasni arhijerejima, jer je Sabor, kao najviše crkveno-zakonodavno telo Crkve, jedini ovlašćen da donosi odluke po pitanju dalje izgradnje Spomen-hrama Svetog Save.

Navodi se i da bi vladika Grigorije svoje stavove trebalo da obrazloži i čitavoj srpskoj javnosti, pogotovu onom dijelu koji sebe smatra živim i neodvojivim dijelom SPC i koji ne dijeli njegova mišljenja i stavove po raznim pitanjima, a ne samo da „podilazi niskim strastima crkvoboraca zarobljenih u prelesti ovoga svijeta”.

„Pošto i nepozvan i kanonski nenadležan ume da deli lekcije patrijarhu srpskom, Svetom Sinodu i svima redom, vladika Grigorije bi mogao i da javno pokaže koliko je bolnica do sada izgradio ili makar da objasni zašto to nije činio ranije, u vreme dok je, umesto bolnica, po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele i tome slično i to od sredstava, koja je izdašno dobijao kako od Republike Srpske, tako i iz budžeta Srbije”, piše u saopštenju iz kabineta patrijarha.

SPC pita zar su tada bolnice bile mnogobrojnije i opremljenije, a vrtića i škola više nego sada i zašto je problem izgradnja Spomen-hrama u Beogradu, a nije izgradnja velelikepnih hramova u Mostaru, Trebinju ili Prebilovcima, koju je svesrdno pomogla Srbija.

„Treba li navoditi činjenicu da je svojevremeno vladika Grigorije, zbog obimnosti graditeljske delatnosti osnovao komisiju za izgradnju hramova i objekata u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj? Ovde nećemo navoditi njegove druge biznismenske i menadžmentske podvige, sa kojima je javnost dovoljno upoznata i kojima se on lično ponosi i hvali”, piše u saopštenju.

SPC pita zbog čega je i kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju koronavirusa, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga čoveka.

Poručuju da je zlonamjerno i neistinito svako dovođenje u vezu odluke Vlade Srbije da za SPC iz budžetske rezerve izdvoji milijardu dinara za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru, sa bilo čime, osim sa izgradnjom Spomen-hrama.

U saopštenju, koje je uputila redakcijama Informativna služba SPC, podsjeća se da je SPC nebrojeno puta i na razne načine pomagala i pomaže ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije, nego i mnoge druge institucije i pojedince, kojima je pomoć potrebna i da to čini i u ovim teškim danima borbe sa epidemijom, prenosi Tanjug.


Povezane vijesti

DANAS KRSTOVDAN Praznik obilježen crvenim slovom, dan na koji je obavezan post

eTrebinje

Abazović odgovorio Đukanoviću: Temeljni ugovor će biti potpisan

eTrebinje

Usvojen prijedlog Temeljnog ugovora, pada li Vlada Crne Gore?

eTrebinje

“Postignuta saglasnost o Temeljnom ugovoru između SPC i Crne Gore”

eTrebinje

SUTRA DUHOVI Pravoslavni praznik koji se slavi tri dana

eTrebinje

Ambasada SAD u Crnoj Gori pozvala vladike SPC da stanu u odbranu Ukrajinaca

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više