eTrebinje
Republika Srpska Bosna i Hercegovina Vijesti

U novom migrantskom talasu sve više djece koja putuju sama

Izvor: Nezavisne/Zlatan Čekić

Fotografija: NN


Broj migranata koji pokušavaju ući na područje Unsko-sanskog kantona svakim danom sve je veći, a pripadnici policije USK zaustavljaju ih na prilazima ovom kantonu i izvode iz vozila.

Prema riječima predstavnika Crvenog krsta u Ključu, među migrantima se, nakon određenog vremenskog zastoja, ponovo bilježi povećan broj porodica s malom djecom i maloljetnika koji putuju bez roditelja.

Prema riječima Mustafe Lepirice, predstavnika pomenute humanitarne organizacije, dnevno oko 200 migranata autobusima stiže do policijskog punkta u mjestu Velagići, na ulazu u Ključ, gdje ih policija potom izvodi iz vozila. Migrante potom smještaju u improvizovanom kampu, koji se nalazi na tom lokalitetu, a oni zatim najčešće svoj put nastavljaju pješice.

“Pokušavamo da im pomognemo, prije svega u hrani i garderobi, a dešava se da porodice s malom djecom noći provode na otvorenom. Imali smo nedavno slučaj majke s bebom koja je bila stara svega osam dana i ona je boravila ovdje tri dana dok se nije riješio njen odlazak u Bihać”, kaže Lepirica. Dodaje kako su tokom proteklog mjeseca evidentirali oko 2.000 migranata, što je do sada rekordan broj, a njihov priliv je sve veći. Načelnik općine Ključ Jasmin Zukanović dodaje kako je i ova lokalna zajednica jedna od onih koje trpe zbog novog vala migranata.

“Vremenom se pokazalo kako je ovaj policijski punkt na ulazu u Ključ potpuno izgubio svoj smisao. Razumijem da je u početku bila želja da se intervencijom policije uspori njihov dolazak u Unsko-sanski kanton, međutim pokazalo se da se to ne može nikako zaustaviti. U posljednje vrijeme imamo mnogo žena i djece, a mi nemamo nikakvih uslova da ih smjestimo”, navodi Zukanović. Dodaje kako su u prošlosti imali obećanja međunarodnih organizacija da će se nešto učiniti kako bi se popravili uslovi boravka migranata u pomenutom improvizovanom kampu, ali da je ostalo sve na obećanjima.

“Sve je to spalo na lokalnu zajednicu, trošimo ionako nevelike resurse i zaista ne znam kako riješiti ovaj problem”, kaže Zukanović. Prema njegovim riječima, najveći broj migranata odlučuje se da iz Ključa put prema Bihaću i Velikoj Kladuši nastavi pješice, preko brda i šuma, pokušavajući na taj način izbjeći policijske punktove i kontrole. Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona sve se više usložnjava, a trenutno najveći problem predstavlja nedostatak smještajnih kapaciteta za povećan broj migranata koji dolaze. Trenutno u pet prihvatnih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši boravi 3.260 migranata, dok je, prema nekim procjenama, njih oko 3.000 bez riješenog pitanja smještaja i nalaze se u gradskim područjima.


Povezane vijesti

U Srpsku stižu vakcine protiv HPV virusa: Preporučena imunizacija za 44.000 djece

eTrebinje

U popa i popadije kuća puna dječice: Evo koji su pravoslavni sveštenici u BiH šampioni nataliteta (VIDEO, FOTO)

eTrebinje

Povećan broj migranata i pokušaja krijumčarenja ljudi

eTrebinje

Dječija nedjelja: Mališani kod gradonačenika

eTrebinje

Sveštenik i psiholog o odlasku djece i trudnica na sahrane” Trebalo bi da pričamo o tome, jer je smrt dio života”

eTrebinje

Vladika Grigorije otkrio da li ŽIVOT BEZ DJECE IMA SMISLA i svojim riječima izazvao LAVINU KOMENTARA: “O ženama koje NISU POSTALE MAJKE mislim OVO”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više