eTrebinje
Zdravlje Svijet Vijesti

UN upozorava: Temperature će preći ključni prag do 2024. godine

Izvor: Mondo.ba

Fotografija: GULIVER/GETTYIMAGESPLUS


Svetska meteorološka organizacija upozorila je da bi globalne temperature na godišnjem nivou u narednih pet godina, prvi put, mogle da pređu ključni prag od 1,5 stepeni Celzijusa.

Meteoroška agencija UN navodi da meteorolozi predviđaju da postoji 20 odsto šanse da će temperatura na globalnom nivou biti 1,5 stepeni Celzijusa viša od predindustrijskog prosjeka tokom najmanje godinu dana, u periodu između 2020. i 2024. godine.

Inače, u Sibiru je postignut novi temperaturni rekord jer su prosječne temperature u junu, drugu godinu zaredom, značajno povećane.

AP podsjeća da su se države širom sveta 2015. godine saglasile da će ograničiti globalno zagrijevanje na nivo od 1,5 stepeni Celzijusa.

Prema navodima naučnika, prosječne temperature širom svijeta već su sada najmanje jedan stepen Celzijusa više nego u periodu između 1850. i 1900. godine zbog emisija staklene bašte koje je uzrokovao čovjek.

Svjetska meteorološka organizacija, čije je sedište u Ženevi, navodi da postoji šansa od 70 odsto da će prag od 1,5 stepeni Celzijusa biti premašen za samo mjesec dana u periodu između 2020. i 2024. godine.

Kako se navodi, očekuje se da će u periodu od pet godina prosječne temperature na godišnjem nivou biti od 0,91 do 1,59 stepeni više od prosjeka zabeleženog u predindustrijskom periodu.


Povezane vijesti

I u Trebinju danas rekordna 43 stepena

eTrebinje

U ponedjeljak veoma toplo, temperatura do 40 stepeni

eTrebinje

U Trebinju samo u jednom danu umrlo osam osoba

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više