eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Ne smiruje se bura zbog zahtjeva “stvaralaca”

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Siniša Pašalić/RAS Srbija


Zahtjevi samozvanih stvaralaca Republike Srpske, na čijem čelu se nalazi nekadašnji predsjednik parlamenta Srpske Momčilo Krajišnik, samo su otvorili Pandorinu kutiju i na površinu izbacili sve one probleme koji su godinama gurani pod tepih.

Inicijativa Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“ u kojoj se traži da se ratnim funkcionerima plati to što su u ratu radili, a nisu dobijali platu, već gubi podršku pojedinih stranaka, koje su poručile da će na njih pristati ako pristanu boračka udruženja. S druge strane, iz boračkih organizacija stiže odgovor da od toga nema ništa.


Zahtjevi navedene asocijacije su proslijeđeni svim opštinskim boračkim organizacijama čije je članstvo, kako nam je potvrđeno, poručilo da je spremno izaći na ulice ukoliko se tako nešto desi.

U opštinskim boračkim organizacijama kažu da su problemi koji muče borce i njihove porodice godinama gurani pod tepih, ali da nisu željeli da vrše pritisak na vlast da se njihovi zahtjevi ispune vjerujući kako nema novca u budžetu. Međutim, nakon što je asocijacija izašla sa svojim zahtjevima, boračka udruženja poručuju da će sad i oni ispostaviti svoju fakturu.

Ulje na vatru

Ulje na vatru dodalo je i novo saopštenje asocijacije, u kojem se kaže kako su ratni funkcioneri stvorili Srpsku, a ne borci!? Još više nevjerice izazvali su navodi iz saopštenja da je prvo rukovodstvo Srpske 1991. godine predalo narodu „70 odsto slobodne teritorije BiH“.

– Vlast bez naroda je ništa – poručuju demobilisani borci VRS.

Ističu da vlast može da proglašava šta želi i donosi zakone kakve želi, ali “ako nema naroda koji će stati iza njih, džaba im sve”.

I te 1991. godine ti samozvani stvaraoci su, kako poručuju demobilisani borci VRS, mogli da proglase državu, ali da narod nije stao iza njih i borio se za Srpsku, danas ne bi bilo ni njih ni Republike.

“Narod je ginuo”

Borac prve kategorije Slavoljub Đorđević (55), čiji je brat, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, poginuo u proteklom ratu, ogorčen je što se ova tema uopšte potegla u javnosti.

– Otkud uopšte ideja da se uđe u bilo kakve pregovore s tim samozvanim stvaraocima o isplati nekakve ratne naknade. Ti ratni funkcioneri su svoje dobro naplatili u ratu i nakon njega dok smo mi, običan narod, ginuli – kaže Đorđević, koji je s porodicom u ratu protjeran sa svog rodnog ognjišta u Jajcu i od tada živi kao podstanar u Banjaluci, nezaposlen je i otac maloljetnog djeteta.

Od Republike Srpske, kaže on, nije tražio ništa niti mu je ona išta dala, čak ni posao, koji mu je preko potreban da prehrani porodicu.

“Otrčali na sastanak s Krajišnikom”

Međutim, niko mu svih ovih godina nakon rata nije pokucao na vrata da pita od čega živi. Zato ga, kaže Đorđević, zaboljelo kada je vidio kako su predstavnici parlamentarnih stranaka otrčali na sastanak s Krajišnikom, zabrinuti kako ti ratni funkcioneri danas žive.

Izvor: SRNA
ПАЛЕ, 21. ЈУЛА /СРНА/ – Предсједник Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” Момчило Крајишник након састанка са представницима парламентарних странака из Републике Српске.

– Zgrožen sam i ja, ali i svi moji prijatelji i saborci. Pljunuli su ponovo narodu u lice. Tom istom narodu koji je krvario četiri godine i gladovao. Mnogi od nas su protjerani sa svojih ognjišta i dan-danas nemamo ni kuću ni posao. Sram ih bilo i te koji traže naknade, ali i vlast ako na to pristane. Četiri i po godine sam ležao u rovu, zajedno sa svojim saborcima, od kojih mnogi danas jedva preživljavaju. One stranke koje podrže taj suludi zahtjev samozvanih stvaralaca biće izdajnici svog naroda – kategoričan je Đorđević.

Dodaje da vlast, ako ima novaca, treba da ga podijeli narodu.

– Ako su spremni platiti preko 100.000 tim samozvanim stvaraocima, onda narodu treba dati još duplo toliko – poručuje Đorđević.

Otvorena Pandorina kutija

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić ističe da je Pandorina kutija otvorena i biće je teško zatvoriti. Dodaje da je inicijativa navedene asocijacije ništa drugo nego stavljanje soli na ranu narodu.

Savčić potvrđuje da se preko jedne trećine opštinskih boračkih organizacija već izjasnilo u vezi sa zahtjevima asocijacije i njihov stav je jasan – prvo treba povesti računa o interesima i pravima demobilisanih boraca VRS.

– Ničija prava, ni jedne druge kategorije, ne mogu biti veća od prava boraca. Nećemo se mnogo baviti pitanjima prava članova asocijacije, već ćemo se fokusirati na potrebe i prava demobilisanih boraca VRS – ističe Savčić.

Dodaje da će tražiti da se u skorije vrijeme sazove sjednica Narodne skupštine RS na koju bi bili pozvani lideri političkih partija, BORS, nevladinih organizacija, uključujući i predstavnike navedene asocijacije.

– Na toj sjednici treba otvoriti pitanja koja muče boračku populaciju i da se usvoje određeni zaključci koji bi se morali realizovati. Na žalost, do sada se dešavalo da se na nivou NSRS donesu određeni zaključci, a da izostane realizacija. To više nema smisla, jer to predstavlja rušenje ugleda i autoriteta najviših institucija Republike Srpske – kaže Savčić.

Nezaposleni

Navodi da trenutno oko 10.500 demobilisanih boraca VRS nema posao. Pred vlastima Srpske trenutno se nalazi inicijativa da se nezaposlenim demobilisanim borcima VRS, bar onima iz prve i druge kategorije, bez obzira na godine starosti, obezbijedi redovna mjesečna naknada, od koje će moći da žive.

Savčić ističe da nemaju ništa protiv da, kada se o tome bude eventualno donosila odluka, u tu priču oko naknada uvrste i određeni broj ratnih funkcionera, koji se nalazi u istoj materijalnoj situaciji kao i nezaposleni demobilisani borci VRS.

Savčić ističe da je vrijeme da se problemi boračke populacije ozbiljno stave na dnevni red i počnu rješavati.

– Prolaze godine, a ništa se ne rješava. Polako se gubi povjerenje u institucije i u to da imaju želju i namjeru da riješe probleme ove populacije. Bojim se da ćemo ovako ostaviti lošu poruku za generacije koje dolaze. Ukoliko bi bili prinuđeni da ponove neke stvari koje smo mi bili prinuđeni da radimo, pitanje je da li bi to uradili. Drugim riječima, da li bi od njih dobili stvarne patriote koji bi se nesebično stavili na raspolaganje za odbranu slobode i teritorije Srpske ili bismo dobili kalkulante koji bi gledali kako da ostanu živi, jer znaju iskustva svojih očeva i drugih članova porodice, da se država baš ne bavi rješavanjem problema porodica poginulih boraca i vojnih invalida, pogotovo demobilisanih boraca – poručuje Savčić.

“Nečasni zahtjevi”

Predstavnici nekoliko udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske sa područja Semberije, Majevice i Posavine poručili su juče da su nečasni zahtjevi Asocijacije “Stvaraoci RS” za isplatu valorizovane naknade za ratni period i naglašavaju da su Republiku Srpsku stvarali borci, a ne samo članovi ove asocijacije.

Predsjednik Udruženja veterana “Tobutskih sokolova” Aleksa Lazarević rekao je da su ova udruženja izričito protiv zahtjeva asocijacije, te najavio da će borci, ukoliko bude potrebno, izaći i na ulice i tražiti svoja prava.

– Niko nema pravo da ignoriše borce kao stvaraoce Republike Srpske – rekao je Lazarević.

On je zatražio da predsjednik BORS zakaže vanrednu skupštinu na kojoj bi se borci izrazili o ovom pitanju.

– Poistovjetiti se s nečim u čemu je učestvovao cijeli narod Republike Srpska je nešto s čime se ne možemo pomiriti. Borci su sve nevolje prebrodili u ratu, na ratištima širom Republike Srpske, braneći je – rekao je Lazarević.

I predsjednik Udruženja veterana “Mandini lavovi” Drago Tomić rekao je da su zahtjevi Asocijacije “Stvaraoci RS” još jedno poniženje za borce, te ponovio da će borci, ako bude bilo potrebno, izaći na ulice i zatražiti svoja prava.


Povezane vijesti

Protest upozorenja boraca – Trebinje (Video)

eTrebinje

Hercegovački borci – Tražimo dostojan život i ispunjenje zahtjeva do 21. septembra

eTrebinje

Nova provokacija Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”

eTrebinje

“Stvaraoci”: Tvrdnja da su borci stvorili Republiku Srpsku nije tačna

eTrebinje

DNS povlači potpis sa sporazuma o naknadi stvaraocima

eTrebinje

Šamar borcima i građanima u režiji vlasti i opozicije

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više