eTrebinje
Trebinje

Priznanje Radu Aleksiću od antifašista Sarajeva

Izvor: Radio Trebinje/R.S.

Fotografija: Radio Trebinje


Radu Aleksiću, ocu Srđana Aleksića – Trebinjca stradalog 1993. godine braneći sugrađanina druge nacionalnosti – uručeno je danas priznanje Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a Kantona Sarajevo.

Predsjednik saveza Ibrahim Čomić kazao je da je riječ o najvišem priznanju koje dodjeljuju antifašisti Sarajeva povodom dana oslobođenja ovog grada, 6. aprila – a za ukupan doprinos u razvoju antifašističke misli, najviših ljudskih i demokratskih vrijednosti.

„Iz poznatih razloga, zbog pandemije, ove godine nismo bili u mogućnosti da u Sarajevu ugostimo tog izuzetnog čovjeka i antifašistu, čovjeka kome se divimo zbog njegovog držanja i ponašanja, svega onoga što govori i što poručuje ljudima – da među nama ne smije biti razlika, pogotovu onih iz kojih potekne krv“, kazao je Čomić.

Zahvalivši na priznanju, Rade Aleksić je kazao da sebe smatra običnim čovjekom ovoga grada, kao što vjeruje da je biti običan i svakodnevan, pritom i prijatelj svakom čovjeku – i najveća vrlina.

Srđan je dao život da zaštiti nemoćnika i kroz ono što je učinio njegov sin, kaže Aleksić – i on je potpuno sazreo kao čovjek koji je prihvatio čovjeka, kao prijatelja i druga – i bez prethodnog poznanstva.

Uručenju priznanja prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić i predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Rajko Ćapin.

Delagacija Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a Kantona Sarajevo položila je i cvijeće na trebinjski spomenik borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora, te da grob Srđana Aleksića.


Povezane vijesti

Zaplijenjena 52 kilograma kokaina u Sarajevu

eTrebinje

Nakon napada na Ilidži oglasio se MUP KS: Uhapšena četiri lica

eTrebinje

Novi incident u Sarajevu: Opet izbušili gume na autima iz Srbije

eTrebinje

OPASNOST PO ZDRAVLJE Sarajevo i Beograd među prvih 5 gradova sa najzagađenijim vazduhom

eTrebinje

SIPA upala u centar za brojanje glasova u Sarajevu

eTrebinje

Oduzeti skupocjeni automobili i motocikli u policijskoj akciji

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više