eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

CIK BiH zabranio Selakovom SPS da se kandiduje pod tim imenom

Izvor: SrpskaInfo

Fotografija: SrpskaInfo


Centralna izborna komisija BiH (CIK) na danas održanoj sjednici u Sarajevu donijela je Odluku o utvrđivanju prava korištenja naziva političke partije SPS u izborne svrhe za lokalne izbore 2020. godine, kojom se zabranjuje Selakovom SPS učestvovanje na lokalnim izborima pod tim nazivom, piše Srpska.info.

U obrazloženju CIK stoji da Selakov SPS, koji je registrovan 26.02.2020, nema pravo koristiti naziv Socijalistička partija Srpske – SPS u izborne svrhe – pod kojim je i podnijela prijavu, jer se radi o partiji sličnog naziva prvoosnovane Socijalističke partije, registrovane 20.07.1993.

CIK je istakao da bi dozvoljavanje korištenja ovakvog naziva Selakovom SPS moglo zbuniti i dovesti u zabludu birače.

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić pozdravio je odluku CIK, naglasivši da je SP od početka ukazivala na uzurpiranje svoga imena “od strane takozvanog Selakovog SPS”.

– Ova odluka je u potpunosti očekivana i jedina ispravna. Socijalistička partija je samo jedna u Republici Srpskoj i BiH i nećemo dozvoliti bilo kome da uzurpira naše ime i prezime staro 27 godina, naše simbole i parole – rekao je Đokić.

On je naglasio da je ovakvog stava i Socijalistička partije Srbije i njen lider Ivica Dačić, koji je nedavno još jednom poručio da priznaje samo jednu Socijalističku partiju u Republici Srpskoj i BiH, u čijem osnivanju su učestvovali socijalisti sa obje strane Drine i kojoj daju punu podršku u daljem djelovanju.

Takođe navodi da će SP nastaviti pravnu borbu protiv nelegalnog svojatanja imena partije od strane “Selakovog takozvanog SPS”, te da je uvjeren da će i Apelacioni sud slijediti odluku CIK i biti na strani prava i pravde i definitivno zabraniti korištenje ime “Selakovog takozvanog SPS” u javnosti.

Ovjerene prijave

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je ukupno 136 prijava političkih stranaka.

Centralna izborna komisija BiH je danas ovjerila prijave za učešće na izborima za 43  političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru. Djelimično su ovjerene prijave za 82 političke stranke, odnosno za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uslove, 6 političkih stranaka moraju uskladiti naziv koji će koristiti u izborne svrhe, te izvršiti dopunu potpisa podrške dok jedna politička stranka ima drugi nedostatak koji mora ukloniti.

Prijave 4 političke stranake su odbijene (zbog izrečene administrativne mjere uskraćivanja prava kandidovanja na izborima i nedostavljanja prijave u utvrđenom roku).

Te političke stranke će imati pravo žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od prijema odluke.

Zbog nedostataka u prijavi (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača, nedostaje pravosnažno rješenje iz sudskog registra ne starije od 60 dana i slično) ostale političke stranke, kao i one čija je prijava djelimično ovjerena, biće obavještene o nedostacima i ostaviće im se rok od dva dana da otklone nedostatke, odnosno rok će im biti do utorka, 14.07.2020. godine, do 16 sati.

 


Povezane vijesti

CIK hoće da modernizuje izbore sa 5.500 laptopa

eTrebinje

MILORAD DODIK: Ako CIK zadrži sadašnji stav, SNSD će 2022 bojkotovati izbore

eTrebinje

Jednoglasnom odlukom CIK pozvao Tužilaštvo BiH: Pokrenite postupak PROTIV Milorada Dodika

eTrebinje

“KAKVA FUKARA OD SRBINA MORATE BITI DA TO URADITE” Dodik o odluci CIK da poništi izbore u Doboju i Srebrenici

eTrebinje

CIK ponovo broji glasove sa sedam biračkih mjesta u Mostaru

eTrebinje

CIK danas i sutra predaje uvjerenja o dodjeli mandata

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više