eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Novcem MMF-a vraćaju dugove

Izvor: Glas Srpske

Fotografija: Ilustracija


Lokalne zajednice u Srpskoj novac koji im je proslijeđen iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) utrošile su za plaćanje nagomilanih obaveza koje nisu mogle servisirati usljed pada prihoda zbog epidemije virusa korona, a u rijetkim opštinama ta pomoć biće iskorišćena za nove investicije.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Đosić rekao je da je Vlada Srpske raspodijelila 30 miliona maraka novca od MMF-a lokalnim zajednicama u Srpskoj.

– Sve opštine i gradovi dobili su taj novac. Time im je na neki način nadoknađena šteta od izgubljenih prihoda po osnovu PDV-a zbog pandemije virusa korona – rekao je Ćosić.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je kazao da je na račun ove opštine leglo 380.000 maraka.

– Domaćinski trošimo taj novac. Dio novca smo potrošili na servisiranje dugova koji su se nagomilali usljed smanjenja priliva prihoda u budžet. Drugi dio novca smo ostavili, jer ne znamo šta nas čeka. Vjerovatno ćemo iskoristiti i taj novac za servisiranje dažbina koje stižu na naplatu, a za koje nemamo i dalje novca u budžetu. Imamo neplaćene obaveze prema firmama koje rade na infrastrukturi, ali i poljoprivrednicima i privrednicima – rekao je Grujičić.

Na račun opštine Sokolac uplaćeno je 350.000 maraka i zahvaljujući tom novcu ova lokalna zajednica funkcioniše bez ikakvih problema.

– Tim novcem uspjeli smo da pokrijemo minus koji smo imali u opštinskoj kasi zbog virusa korona. Izmiri smo obaveze koje su bili pristigle po osnovu kredita, ali i prema dobavljačima. Ta pomoć Vlade Srpske nam je puno značila i pomogla nam je da se vratimo u normalno funkcionisanje. Da nije bilo tog novca, imali bismo velikih problema – rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Vlada Srpske uplatila je opštini Prnjavor 835.000 maraka, a ovaj novac još nije utrošen.

– Novac će biti utrošen u skladu sa planom budžeta. Imali smo manje ostvarenje prihoda u odnosu na plan zbog ove situacije sa virusom korona. Novac koji nam je uplatila Vlada će na neki način nadomjestiti te izgubljene prihode i on će uglavnom biti iskorišćen za investicije. S obzirom na to da nam je Vlada pomogla te investicije će biti realizovane. Sa tim novcem ostaje sve onako kako je planirano – rekao je načelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je kazao da je ovom gradu uplaćeno 2,6 miliona maraka, ali nije imao vremena da nam kaže za koje namjene je utrošen taj novac.


Povezane vijesti

Povećani krediti građana kod MKO: Muka tjera ljude u skupa zaduženja

eTrebinje

Ko je i koliko dobio novca koje je poklonila Srbija

eTrebinje

Na račune stranaka slile se stotine miliona maraka

eTrebinje

Komercijalne banke pooštrile uslove za kreditiranje!

eTrebinje

“Nisam došao sa DRUGE PLANETE” Ko odlučuje u Srpskoj i čije pare dijeli SNSD

eTrebinje

Šta će zaduženje od 300 miliona evra donijeti Srpskoj?

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više