eTrebinje
Najnovije Svijet Vijesti

Pokrenut Italexit, koliko je realno da Italija napusti EU

Izvor: Nezavisne

Fotografija: pixabay


Dok Evropska unija radi na jačanju institucionalne infrastrukture i realizaciji budžetskog plana za narednih sedam godina, iz još jedne zemlje stižu nagovještaji preispitivanja članstva u Uniji. To je Italija. Inicijator je bivši senator čija je želja da njegova zemlja krene putem Velike Britanije.

Po uzoru na Bregzit, italijanski senator Đanluiđi Paragone pokrenuo je Italexit, suverenističku stranku koja ima za cilj da Italiju izvede iz Evropske unije, prenosi rts.rs.

Na to se odlučio samo dva dana poslije susreta sa Najdželom Faradžom, liderom stranke “Brexit”, koji je igrao ključnu ulogu u odluci Velike Britanije da napusti Uniju.

Paragone je bivši član Pokreta “Pet zvjezdica”, antisistemske partije, i bivši televizijski novinar.

Paragone je evroskeptik, i ne vidi budućnost evropskog projekta.

Čak ni poslije izglasavanja ekonomskog fonda za oporavak od posljedica pandemije virusa COVID-19, vrijedan 750 milijardi evra, i činjenice da će prva korisnica biti italijanska ekonomija.

Većina Italijana ne želi da napusti Uniju

Za pristalice Unije to je dokaz obnovljene kohezije i vizije za dalju borbu protiv epidemije, dok Paragone smatra da je to još jedna evropska zabluda.

Većina Italijana, međutim ne želi da napusti Uniju. Samo u određenim momentima, između 30 i 40 odsto izjašnjava se za napuštanje Unije, a takvi su bile krize u evrozoni, ili najnovije, izazvane pandemijom COVID-19.

Tada je stanovništvo, razočarano nedostatkom solidarnosti i brze podrške Unije, skidalo evropsku zastavu i na njeno mjesto postavljali kinesku, u znak zahvalnosti narodu ove zemlje za dopremljenu medicinsku pomoć.

Đanluiđi Paragone je napustio “Pokret pet zvjezdica” poslije formiranja vlade s proevropskom Demokratskom strankom prošle godine.

Čak je i desničarska Liga Matea Salvinija, poznata po snažnoj kritici evropskih institucija, ublažila svoj stav, tako da je Đanluiđi Paragone ostao najveći kriričar Unije.

Koliko će biti uspješan, zavisiće s jedne strane, od njegove sposobnosti da formira stranačku infrastrukturu; s druge strane, od stepena angažovanja Evropske unije da sprovede institucionalne reforme i vrati se osnovnom principu postojanja – solidarnosti među državama i narodima, piše rts.rs.


Povezane vijesti

Trese se italijansko podzemlje: Pao jedan od najtraženijih kriminalaca u svijetu (VIDEO)

eTrebinje

NAPRAVLJEN ISTORIJSKI KORAK Sad je definitivno, BiH dobija status kandidata za ulazak u EU

eTrebinje

Od novembra 2023. u EU samo uz elektronski obrazac

eTrebinje

Uprkos protivljenju Applea, dogovoren univerzalni punjač

eTrebinje

Pod nadzorom dijete sa sumnjivom kliničkom slikom: Akutni hepatitis stigao u Srbiju?

eTrebinje

BiH prije kraja godine kandidat za EU?

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više