eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Privrednici traže pomoć Vlade RS da bi opstali

Izvor: BN TV

Fotografija: Ilustracija


Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je situacija u ugostiteljstvu u istočnoj Hercegovini daleko bolja nego u banjalučkoj regiji, ali da ni ugostitelji iz istočne Hercegovine još nisu na nivou koji su očekivali i koji im omogućava da pokriju troškove poslovanja i održe kapacitete.

Račić je, nakon sastanka sa predstavnicima privrednih društava iz oblasti hotelijerstva i pružalaca usluga smještaja i posluživanja hrane i pića, rekao da je kampanja Vlade Republike Srpske i podrška predsjednice Republike u pogledu vaučera dala rezultate u Trebinju.

– Imamo veliki broj noćenja i gostiju koji su došli na osnovu vaučera, a očekuje se da će u idućem mjesecu taj broj biti i veći – izjavio je Račić novinarima i dodao da je mnogo veći broj domaćih gostiju nego prethodnih godina, upravo zahvaljujući vaučerima.

On je naveo da u Republici Srpskoj u ugostiteljstvu nije bilo otpuštanja radnika usljed pandemije, dok je ukupno u Srpskoj najmanje otpuštenih radnika, navodeći da je posao izgubilo njih oko 7.000.

Račić je napomenuo da je danas razgovarano o nekim mjerama pomoći za održavanje zaposlenosti u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, među kojima je i potreba da se sa Institutom za javno zdravstvo Srpske razgovara o produžavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata.

– Radno vrijeme do 23.00 časa ugostiteljima ne omogućava da ostvare dovoljne prihode da pokriju troškove, bez obzira na broj gostiju – ukazao je Račić.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi i o tome da se poveća granica za broj gostiju u ugostiteljskim objektima, srazmjerno veličini tih objekata.

– Nije isto – neki ugostiteljski objekat koji ima po 500-600 metara kvadratnih i onaj od 50 ili 100 kvadrata. I jedan i drugi je osuđen da ima do 50 gostiju. To je nešto što je neophodno da se što prije promijeni, da se na neki način stvori dodatni zamajac za rad ugostiteljskih objekata – rekao je Račić.

Račić je naglasio da je na sastanku bilo riječi i o potrebi da svi ugostiteljski objekti u ponudi imaju sve proizvode iz Republike Srpske, te da se poštuje kampanja koju je Privredna komora pokrenula o kupovini domaćih proizvoda.

– Meni je neshvatljivo da ugostiteljski objekti u Trebinju nemaju hercegovačke čajeve, vina, namaze za doručak, da se koriste neki proizvodi drugih zemalja. Moramo poštovati i podržavati jedni druge, ekonomija je spojen sistem – ukazao je Račić.

On je rekao da će sve mjere i zaključci sa današnjeg sastanka iduće sedmice biti proslijeđeni Vladi Republike Srpske, kao i da će se tražiti da se neke mjere, po pitanju, prije svega, očuvanja zaposlenosti, definišu, kako bi hotelijeri u uslovima poslovanja u ograničenim okolnostima uspjeli da zadrže radnike uz subvencije i donacije Republike.

Zamjenik direktora Nacionalnog parka “Sutjeska” Zoran Čančar rekao je novinarima da je trenutno najveći problem što su očekivali veliki broj gostiju, jer su tempirali sezonu za ovu godinu.

– U proteklom periodu smo dosta uradili na infrastukturi, povećali broj smještajnih jedinica, kao i samu uslugu. Sama činjenica da smo ostali bez 10.000 noćenja govori o tome kakav će završni račun biti što se tiče prihoda – naveo je Čančar i dodao da sezona u Nacionalnom parku traje ljeti, dok zimi nema sadržaja.

Direktor turističkog kompleksa “Grad Sunca” u Trebinju Bojan Vučurević rekao je novinarima da je kod njih trenutno stanje zadovoljavajuće po pitanju popunjenosti kapaciteta.

– Oko 80 odsto smještajnih kapacitetaje puno, a taj trend će se nastaviti sve do kraja rada akva-parka, koji je glavni motiv ljudima da dođu u “Grad Sunca” – ocijenio je Vučurević.


Povezane vijesti

U Berkoviće nije stigla ni marka pomoći sa nivoa BiH za posljedice zemljotresa

eTrebinje

Vučić: Hvala narodu Srpske što je uz nas, na Srbiju možete da se oslonite

eTrebinje

Fondacija „Sveti Vukašin“: Pomozimo Tamari i njenoj porodici da dobiju lijekove i topao dom (FOTO)

eTrebinje

Zbog opasnosti od ruske agresije Bajden odobrio vojnu pomoć i za Bosnu i Hercegovinu

eTrebinje

Po 100 KM i civilnim žrtvama rata i žrtvama ratne torture

eTrebinje

Borcima i penzionerima jednokratna pomoć od po 100 KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više