eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Vijesti

Dodatna sredstva za otkup povrća, pomoć privredi i nabavku brzih testova

Izvor: SRNA

Fotografija: Ilustracija

zgrada-vlade-republike-srpske
Zgrada Vlade Republike Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Vlada iz sredstava Kompenzacionog fonda obezbijediti otkup 11 tona povrća, za što će biti izdvojeno dva miliona KM.

Nakon današnje sjednice Upravnog odbora Komepenzacionog fonda, Višković je rekao da će prerađivačima poput “Save” Semberija, “Vitaminke” i drugih, Vlada sufinansirati otkup povrća sa 10 feninga po kilogramu.

– Ovo se ne odnosi na količine koje su ranije ugovorene. Moram istaći da se “Sava” uključila sa dodatnih osam tona povrća. Ako osim ovih 11 tona bude još viškova povrća imamo privredne subjekte koji su spremni da uz našu pomoć određene količine izvezu na tržište u okruženju – rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici usvojila informaciju o otkupu tržišnih viškova tovnih svinja i junadi, što će budžet Srpske sufinasirati sa oko tri miliona KM.

Predsjednik Vlade je dodao da je riječ o otkupu 6.000 tovne junadi i 10.000 tovnih svinja od 400 uzgajivača, pri čemu su zaštićeni i sitni uzgajivači.

– Na naš poziv prijavilo se 25 prerađivača svinjskog i junećeg mesa. Sufinansiramo otkup sa 70 feninga po kilogramu žive vage za junad i 60 feninga po kilogramu za svinje. Ukoliko neko od prerađivača izvozi živu stoku, onda ćemo otkup sufinansirati sa 30 feninga za junadi i 20 feninga za svinje – objasnio je Višković.

On je naveo da su pet miliona KM dodatna sredstva u odnosu na 75 miliona KM koje Vlada izdvaja za podsticaje u poljoprivredi.

– To su sredstva iz Kompenzacionog fonda, iz kojeg ćemo izdvojiti još pet miliona KM za investicije u poljoprivredi i nabavku nove mehanizacije. Na naš poziv za investicije u poljoprivredi iz februara prijavilo se 1.400 korisnika, za što smo u budžetu planirali 8,7 miliona KM – rekao je Višković.

Naveo je da je za sve prijave bilo potrebno oko 13 miliona KM, zbog čega je odlučeno da se obezbijede dodatna sredstva i izađe u susret svim prijavljenima.

Prema Viškovićevima riječima, kada se dodaju i druge investicije u poljoprivredi, kao što su navodnjavanje, u ovaj sektor u 2020. godini biće uloženo više od 150 miliona KM.

Višković je rekao da je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Kompenzacionog fonda dopunjen spisak privrednih subjekata koji su indirektno pretrpjeli štetu zbog pandemije virusa korona.

– Donijeli smo odluku da za novih 449 poslovnih subjekata odoborimo dodatnih 1.668.000 KM i ta isplata će početi u narednih nekoliko dana – poručio je Višković.

Dodao je da će Vlada isplatiti plate i poreze za maj i za poslovne subjekte koji su odlukama Vlade bili i još su onemogućeni da rade, kao što su svadbeni saloni, diskoteke i drugi.

– Juče se krenulo sa isplatama obrađenih zahtjeva. Isplatićemo ukupno 3.058.000 KM. Ovu odluku ćemo dopuniti sa određenim privrednim subjektima, kao što je sektor međunarodnog prevoza putnika, koji može da radi, ali nema gotovo nikakvog posla – napomenuo je Višković.

On je naveo da je donesena i odluka da se ugostiteljsko-turističkom sektoru isplati vrijednost iskorištenih vaučera za period od 15. do 30. juna, za što je potrebno oko 30.000 KM.

– Danas smo donijeli odluku o nabaci dodatnih 50.000 brzih testova na virus korona, koji se koriste u zdarvstvenim ustanova širom Srpske za što je obezbijeđeno 1.750.000 KM – rekao je Višković.

Višković je dodao da donesena i odluka da se Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini dodijeli 654.000 KM za proširenje kapaciteta kovid bolnice, čime bi dobili još 40 do 50 ležajeva.

– Proširujemo kapacitete kovid bolnica u svim centrima u Srpskoj, čime pripremamo naš zdrsvtveni sistem za jesen. Volio bih da nam ti dodatni kapaciteti ne zatrebaju, ali moramo spremno dočekati taj period – rekao je Višković.


Povezane vijesti

Hercegovina bez ministra i u ovoj Vladi RS

eTrebinje

Vlada RS otkrila u kojim firmama su radnici dobili otkaz jer nisu dolazili na posao

eTrebinje

Vlada RS: Raskinuti ugovore o radu sa svima koji se vode kao zaposleni, a ne pojavljuju se na poslu

eTrebinje

Novi skandal u Vladi Srpske: Još jedan ministar prećutao saobraćajku sa smrtnim ishodom, hoćemo li vidjeti i drugu ostavku

eTrebinje

Nova Vlada 21. decembra: Ovo su najizgledniji kandidati za buduće ministre

eTrebinje

Poskupljuje li struja za privrednike, moguće i do 30 odsto?

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više