Na Festivalu evropskog i mediteranskog filma u pet dana prikazano 20 dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

„Mislim da ovakvim manifestacijama pokazujemo da, uz pridržavanje propisanih mjera,  kulturni život može da se odvija. Trebinjska publika je i ove godine pokazala da i pored aktuelne epidemiološke situacije rado prima glumce i doživljava ih kao svoje“, ocijenio je umjetnički direktor Festivala Peđa Milojević.

Rediteljka filma „Grudi“ Marija Perović je istakla da joj je drago što učestvuje na ovakvom filmskom festivalu, a da je Trebinje izuzetno mjesto za snimanje, jer – gdje god se kamera okrene – postoji kadar.

„Trebinje bi bilo divan grad za snimanje nekog građanskog filma koji pripada jednoj epohi. Bilo bi dobro da ovaj grad posjećuje više filmskih ekipa. Grad je mali, lokacije za snimanje su blizu, a Trebinje ima značajna glumačka imena. Sve su to razlozi zbog kojih bi mogao da se pretovori u ozbiljan ‘filmski objekat’,  mjesto koje spaja različite prostore i kulture“, navela je ona.

Dominik Džekson reditelj filma „Polar“ kaže da je srećan što je, i pored svih administrativnih problema zbog virusa korona, stigao na Trebinje film festival.

„Sve se isplatilo što sam uradio da bi došao u Trebinje na ovakav festival, gdje je prikazano nekoliko jako dobrih filmova iz različith zemalja“, ocijenio je Džekson.

Trebinje film festival  i ove godine je okupio reditelje, glumce i filmske radnike iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Velike Britanije.