eTrebinje
Trebinje Hercegovina

Kilogram pčelinjeg otrova košta 40.000 KM – Hercegovački pčelari počinju proizvodnju za farmaceutsku industriju

Izvor: eKapija

Fotografija: Ilustracija


Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, Savez hercegovačkih pčelara Kadulja obučava svoje članove proizvodnji pčelinjeg otrova za dalju upotrebu u farmaceutskoj industriji.

– Već decenijama pčelari iz Hercegovine proizvode med, ali proizvodnja pčelinjeg otrova je nešto novo u Bosni i Hercegovini. To je vrlo zahtevan proces, ali cena proizvoda je vrlo visoka, 40.000 KM po kilogramu, i to ga čini vrednim uloženog truda. Nadalje, to ne utiče na proizvodnju meda – kaže predsednik Saveza pčelara Kadulja, sa sjedištem u Ljubuškom, Dobro Zovko.

Zovko navodi da pčelinji otrov ima široku primenu u farmaceutskoj industriji. Koristi se u proizvodnji krema za lice, kao i krema koje se koriste za liječenje sportskih ozleda, te bolesti poput reumatizma i bronhijalne astme, saopšteno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

Kako bi diverzifikovali proizvodnju i učinili pčelarstvo profitabilnijim, Kadulja, uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, trenutno provodi obuku o proizvodnji pčelinjeg otrova za planiranih 160 pčelara iz Posušja, Mostara, Čapljine i Trebinja.

– Pčelarstvo u Hercegovini ima dugu tradiciju. Naš Savez okuplja dvanaest opštinskih pčelarskih udruženja. Većina njihovih članova, koji su na obuci, treća su generacija pčelara – kaže Zovko.

Savez okuplja oko 750 do 800 pčelara, od kojih mnogi pokušavaju da pčelarstvo učine svojom jedinom profesijom.

Hercegovački med je odličnog kvaliteta. Članovi Saveza godišnje proizvedu oko 300 tona meda, i obično uspeju sve da prodaju. Pčelinji otrov bi trebalo da bude još jedan proizvod koji će takođe imati svoje tržište.

– Potrebno je proizvesti prilično velike količine pčelinjeg otrova da biste ga mogli ponuditi na tržištu. Minimalna količina je dva do tri kilograma, a potrebno je oko 100 do 120 košnica da se proizvede jedan kilogram pčelinjeg otrova godišnje. Imajući na umu veličinu Saveza, i uz mnoge naše članove koji su stekli znanje o tome kako izvaditi i pravilno skladištiti otrov, mogli bismo da postanemo pouzdan dobavljač farmaceutskoj industriji – objašnjava Zovko.

Vađenje pčelinjeg otrova zahteva vrlo specifičan uređaj koji se postavlja unutar košnice. Vođa obuke, Tvrtko Matijević iz Daruvara, takođe je i izumitelj jedne vrste ovog uređaja. Dokazano je da njegov uređaj prikuplja visokokvalitetni pčelinji otrov, a to je potvrdio i Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u Zagrebu.

– Planirali smo da održimo četiri obuke sa po četrdesetak učesnika. Ali zbog pandemije, na prve dve sesije održane krajem juna, ukupno smo imali 41 polaznika. Nove sesije su sada na čekanju. Ljudi su zabrinuti zbog mogućnosti zaraze i nisu voljni da prisustvuju većim okupljanjima. Moraćemo da pričekamo povoljnije vreme da nastavimo sa obukom – kaže Zovko.

Pošto Zovko i članovi Saveza nemaju kontakte s farmaceutskom industrijom, za početak planiraju da sarađuju sa Matijevićem i koriste njegove kontakte.

– Prvo ćemo raditi na proizvodnji dovoljnih količina visokokvalitetnog pčelinjeg otrova, a zatim ćemo pokušati da ostvarimo kontakt sa farmaceutskom industrijom, kako ovde u BiH, tako i u inostranstvu. Do tada nam preostaje da učimo od Tvrtka i obučavamo što više pčelara – zaključio je Zovko.


Povezane vijesti

Dobriline suhe smokve kupovali Mustafa Nadarević i Monika Beluči

eTrebinje

Teška sezona i za pčele i pčelare

eTrebinje

Započnite dan kašikom meda

eTrebinje

Hercegovački pčelari bez meda, na prodaju zalihe iz ranijih sezona

eTrebinje

Nana i med – kombinacija koja nas brani od virusa i bakterija

eTrebinje

VAZDUH U SRBIJI UBIJA: Beograd treća prestonica sveta po aerozagađenju, Čačak i Kosjerić još gori!

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više