eTrebinje
Republika Srpska Najnovije Bosna i Hercegovina Vijesti

Navala migranata na istočnu granicu, situacija sve teža

Izvor: Glas Srpske

Fotografija: Ilustracija


Migrantska kriza u BiH ne jenjava, a trenutno je najjači pritisak na istočnu granicu, u rejonu Bijeljine i Zvornika gdje su već ojačani redovi graničnih službenika, a na teren su stigli i mobilni timovi Crvenog krsta.

Kroz BiH je, od 2018. godine, prošlo više od 50.000 migranata, a najveći broj je evidentiran u blizini Kancelarije za strance u Bijeljini gdje dolaze da se prijavljuju, a veliki broj ih je primjetan i u Zvorniku.

Mladen Majstorović, vođa mobilnog tima koji je svakodnevno na terenu na zvorničkom području kaže da je trenutno najveća frekventnost prolazaka u zvorničkoj regiji, iako ima prolazaka i na području Bijeljine, uglavnom u pojasu uz Drinu, odnosno prirodne granice između Srpske i Srbije gdje oni prelaze na području u dužini od oko 60 kilometara.

Majstorović ne krije da je situacija teška.

– Na terenu zatičemo porodice sa djecom uglavnom iz Sirije, ima i samaca  uglavnom muškaraca mlađe životne dobi, ima i maloljetnih najčešće od 17 do 45 godina starosti. Najviše migranata je iz Sirije, Pakistana, Avganistana, Indije, Maroka, Tunisa, Maroka i Alžira. U većini slučajeva zbog dugog pješačenja imaju povrede na tijelu, koje se saniraju na licu mjesta. Nismo do sada imali problema – zaključio je Majstorović i dodao da imaju dobru saradnju sa pripadnicima MUP-a Srpske.

Mobilni tim je od početka godine podijelio više od 5.000 prehrambenih i neprehrambenih paketa, više od 3.500 ljudi je zbrinuto na neki način, u skoro 1.000 slučajeva pružena je psiho-socijalna pomoć, a imali su i oko 300 intervencija prve pomoći, a podaci nadležnih službi pokazuju da im je to samo usputna stanica na putu ka EU jer je tražilaca azila sve manje. Lani je podneseno 785 zahtjeva za azil, dok su to od početka godine do 30. juna zatražile 162 osobe.

Prema zemlji porijekla, najviše tražilaca azila je iz Iraka, Avganistana te Turske, Pakistana, Irana, Kameruna i Sirije.

Prema posljednjim podacima iz Savjeta ministara BiH, koji su istaknuti u odgovoru na delegatsko pitanje, od 2019. do polovine ove godine dodijeljena su tri izbjeglička statusa državljanima Irana i 44 statusa supsidijarne zaštite i to za 30 državljana Turske i 14 iz Sirije.

Azil ili supsidijarna zaštita priznaje se osobama čiji bi život bio ugrožen povratkom u zemlju porijekla.

Mobilni timovi

Međunarodna federacija Crvenog krsta formirala je tri mobilna tima na području BiH, čiji je zadatak da pomognu migrantima, a osim u Bijeljini, djeluju i u Mostaru i Bihaću.

U mobilnom timu su četiri člana koji migrantima dodjeljuju pakete hrane i higijenske proizvode te pružaju i prvu medicinsku pomoć.


Povezane vijesti

RADOVAN KOVAČEVIĆ: Ako dođe smjene Vijeća ministara, ulazimo u najveću krizu od Dejtona do danas!

eTrebinje

Vlada će pomoći hotelijerima da prevaziđu krizu

eTrebinje

Ekonomija BiH iz recesije prelazi u depresiju

eTrebinje

HAOS U KAMPU LIPA: Migranti pale šatore i psuju državu BiH! (FOTO, VIDEO)

eTrebinje

NESPREMNI ZA OZBILJNE IZAZOVE: Teška akademska kriza u Srbiji

eTrebinje

Ugostitelji i hotelijeri u Srpskoj ne pamte lošiju godinu: Kase prazne, ni praznici ne obećavaju

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više