eTrebinje
Najnovije Region Vijesti

Podignuta optužnica protiv 5 lica zbog tragedije u HE “Dubrovnik” u Platu

Izvor: Dubrovački Vjesnik

Fotografija: Ilustracija


Nakon provedene istrage, dubrovačko Županijsko državno tužilaštvo u ponedjeljak je pred Županijskim sudom u Dubrovniku podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1953., 1970., 1956.) zbog teškog krivičnog djela protiv opšte bezbjednosti koje je u vezi s krivičnim djelom opasnog izvođenja građevinskih radova.

Optužnica je podignuta i protiv pravne osobe, firme HEP proizvodnja d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu koja je odgovorna za počinjenje istih krivičnih, kao i protiv dvojice hrvatskih državljana (1975. i 1947.) zbog počinjenja po jednog teškog krivičnog djela protiv opšte bezbjednosti.

Tako je pola godine nakon što je u februaru ove godine proširena pravosudna istraga upravo na spomenutu HEP-ovu firmu-kćerku, a 13 mjeseci nakon podnošenja krivične prijave, DORH konačno podignuo optužnicu na koju se u Dubrovniku čekalo još od 10. januara 2019. godine, kada se u podzemlju Plata dogodila tragedija u postrojenju Hidroelektrane Dubrovnik.

Tada su od posljedica požara u podzemnoj strojari sa generatorima HE Dubrovnik, živote izgubili radnici Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak.

Prvoosumnjičeni (1953.), drugoosumnjičeni (1970.) i trećeosumnjičeni (1956.) se terete da su kao odgovorne osobe jednog trgovačkog društva tokom druge polovine 2016. godine i do 29. decembra 2017. u Dubrovniku i Zagrebu u izvođenju radova obnove, odnosno rekonstrukcije pogona Hidroelektrane u Platu postupali protivno odredbi Zakona o gradnji u dijelu koji se odnosi na obaveze investitora za vađenje građevinske dozvole.

U tom postupku nisu poštovali mogućnosti javnopravnih tijela za ocjenu uslova i mjera i iz područja zaštite od požara, te prijavi radova, pristajući tako da bez institucionalnog nadzora rekonstrukcije pogona nastanu propusti.

Četvrtoosumnjičeni (1975.) i petoosumnjičeni (1947.) kao rukovodilac radova, odnosno inženjer gradilišta, postupali su protivno odredbi Zakona o gradnji i odredbi propisa o protivpožarnoj zaštiti.

Uslijed tih propusta požar, koji je nastao u kalovskoj vertikali pogona, putem lakozapaljivih i gorivih materijala koji se nisu smjeli ugraditi proširio se i zahvatio područje strojare pogona.

 U tako stvorenoj nemogućnosti bijega radnici su smrtno stradali, a sedmorica radnika su doživjeli akutne reakcije na stres, dok je u pogonu nastala materijalna šteta od najmanje 90 miliona kuna, što je oko 23,5 miliona KM.

Pravna osoba sa sjedištem u Zagrebu optužena je kao odgovorna za povrede dužnosti pravne osobe, u vezi postupanja odgovornih osoba u toj pravnoj osobi. Svi osumnjičeni brane se sa slobode.


Povezane vijesti

Nakon sanacije pušten u rad agregat B u HE Dubrovnik

eTrebinje

ODGOVORNI ZA REKONSTRUKCIJU HIDROELEKTRANE Proširena istraga nad petoricom osumnjičenih za tragediju u Platu

eTrebinje

PREGOVORI OKO POKRETANJA HE DUBROVNIK – Uprava Elektroprivrede RS-a i HET-a danas u Zagrebu

eTrebinje

HEP je danas, godinu dana nakon tragedije u Platu, dao prvu izjavu!

eTrebinje

GUBICI I DALJE RASTU: Hidroelektrana u Platu ipak neće proraditi u januaru!

eTrebinje

Šta to HEP krije o tragediji u hidroelektrani u Platu?

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više