eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Poslanici ne žele manje plate

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Srpska Info


Inicijativa PDP da plate poslanika budu smanjene na prosječnu platu u Republici Srpskoj po svemu sudeći doživiće fijasko u parlamentu Srpske, jer većina parlamentaraca ne dijeli stav da je potrebno smanjiti njihova lična primanja.

PDP je, naime, nedavno uputio poslaničkim klubovima inicijativu da plata poslanika bude smanjena na prosječnu platu u Srpskoj, što je oko 958 KM mjesečno. U inicijativi se navodi da bi poslanici trebali da se solidarišu s građanima zbog teške ekonomske situacije nastale zbog korona virusa.

Ovaj potez PDP, međutim, nije naišao na odobravanje većine poslanika, koji smatraju da je riječ o čisto političkom potezu. Iako pojedini poslanici nemaju ništa protiv smanjenja plata, smatraju da ova inicijativa nije trebala doći sad, u predizborno vrijeme, zbog čega vjeruju da je riječ o populizmu i skupljaju političkih poena kod građana.

Inicijativu je nedavno komentarisao i lider SNSD Milorad Dodik, koji je rekao da svi podjednako treba da snose teret krize usljed pojave pandemije korona virusa, ali da poslanici sami trebaju da odluče da li će ili neće smanjiti svoje plate.

– Nije na meni da odlučujem o tome. Vjerujem da će poslanici i parlament razmotriti tu inicijativu i donijeti najbolju moguću odluku – istakao je on.

“Ne u vrijeme izbora”

Šef Kluba poslanika SNSD u NSRS, Igor Žunić, potvrdio je za Srpskainfo da su dobili inicijativu PDP, ali da je neće podržati. Ističe da se slaže s tim da primanja poslanika treba ograničiti, ali na drugačiji način i ne u vrijeme izbora.

– Takve inicijative u pola mandata jednog skupštinskog saziva i kada se radi o primanjima ljudi, koliko god neko mislio da li su one zaslužene ili nezaslužene, po meni su politički motivisane. Podržavam da se uredi sistem i da poslanici nemaju dva primanja. Moje lično mišljenje je da bi poslanici trebali da budu profesionalci kao što je to primjer u Sloveniji – kaže Žunić.

Dodaje da inicijativu PDP ne podržava iz više razloga. Jedan je taj što ona dolazi u predizborno vrijeme, drugi je taj što se tako nešto predlaže u pola mandata, a treće jer se obraćaju klubovima u NSRS, a ne administrativnoj komisiji, koja uređuje te stvari.

– Zbog svega toga smatram da je riječ o čisto populističkoj priči. Naročito iz razloga jer dolazi od političke partije koja je potpuno elitistička i koja funkcioniše na tom principu. Većina poslanika te partije prima dvije plate. Mi moramo shvatiti da mnogi poslanici žive od svoje plate i da nemaju tatu ili nekog drugog koji će im dati novca da riješe kredite i svakodnevne obaveze – ističe Žunić.

Ocjenjuje da je PDP zadnja partija koja ima pravo da traži smanjenje plata poslanika.

Preduslovi

Podrška inicijativi PDP neće stići ni od najveće opozicione partije u Srpskoj – SDS, bar ako je suditi po izjavi predsjednika Kluba poslanika te stranke u NSRS Miladina Stanića. On ističe da prvo treba ukinuti da neko može imati dva ili više primanja mjesečno iz budžeta zbog čega pojedinci u svoje džepove strpaju i preko 10.000 KM.

– Prvo, te osobe s više primanja trebaju da ih se odreknu, zatim isto to trebaju da učine svi poslanici koji su u sukobu interesa na način da imaju po dva i više primanja, a takvih ima bar 30 odsto. Isto tako, neka se svima koji primaju plate iz budžeta linearno skinu plate, a ne da se samo skida poslanicima – navodi Stanić.

Ističe da ne može samo jedna grupacija snositi teret krize zbog korona virusa već to moraju da učine svi solidarno.

Stanić kaže da ne dolazi u obzir nikakav minimalac, smanjenje do prosječne plate i slično već skidanje određenog procenta s plata svima.

– Dakle, svima koji primaju plate iz budžeta smanjiti, a nakon toga neka se smanjuje i poslanicima. Ako se nekom službeniku skine 10 odsto, neka se poslanicima skine 30 odsto – predlaže Stanić.

S druge strane, šef Kluba poslanika DNS Darko Banjac nema ništa protiv smanjenja plata. Kaže da ovaj klub još nije dobio inicijativu PDP. Kada im ona zvanično stigne sješće i razgovarati o tome.

Milan Pilipović/RAS Srbija Darko Banjac
Milan Pilipović/RAS Srbija
Darko Banjac

– Vidjećemo kakav će stav biti unutar Kluba. Lično nemam ništa protiv te inicijative. Smatram da svi trebamo podnijeti isti teret po pitanju pandemije i to ne bi trebalo biti sporno – rekao je Banjac.

“Ukinuti plate”

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić, međutim, ne dijeli isti stav. Poručuje da je inicijativa mazanje očiju građana i da nema namjeru da je podrži.

– Podržaću samo da se potpuno ukinu plate meni, lideru PDP Branislavu Borenoviću, poslanicima Jeleni Trivić i Drašku Stanivukoviću. Eto, ako žele, tako može. Gadi mi se ta inicijativa samo zato što dolazi od stranke koja skuplja jeftine političke poene – tvrdi Vasić.

Ističe da nema ništa protiv da se razgovara o smanjenju plata, ali mu je problem jer se ta priča pokreće u vrijeme pred izbore. Upitao je zašto ranije nije bilo te inicijative.

– Otkud da se baš sad o tome priča. Evo, mi iz US smo za to da se ukinu potpuno plate, ali vjerujem da PDP to neće podržati, kao što neće podržati čak ni svoj prijedlog – kategoričan je Vasić.

“Solidarno i odgovorno”

Predsjednik SPS i narodni poslanik Goran Selak istakao je da nisu dobili pomenutu inicijativu PDP, tako da nisu upoznati ni s detaljima ni načinom njenog spovođenja.

SPS/Ustupljena fotografija

– Naš stav je da ima prostora da narodni poslanici svojim primjerom podstaknu na solidarnost, kao što smo činili i do sada kroz donacije i pomoć ogranizacijama i pojedincima. Solidarno i odgovorno ponašanje ne može i ne treba da bude nametano bilo kome, a ako se usaglasimo oko sistemskih rješenja, onda to ne treba da bude potez koji se povlači da bi se sticali politički poeni – ističe Selak.

Dodaje da uopšte, po pitanju prevazilaženja krize izazvane pandemijom, SPS smatra da tu nema mjesta politikanstvu.

Grmuša: Nije riječ o politikanstvu

Generalni sekretar PDP Milko Grmuša, koji je podnio navedenu inicijativu, odbacuje optužbe o skupljanju političkih poena. Tvrdi da inicijativa nema veze s lokalnim izborima već s aktuelnom ekonomskom situacijom.

– O smanjenju plata pričam već deset godina. Nemam nikakav politički motiv da bih to sada inicirao. Smatram da je legitimo i opravdano da se funkcioneri u doba pandemije solidarišu sa svim građanima, koji imaju daleko manje plate ili nemaju nikakve – ističe Grmuša.

Siniša Pašalić/RAS Srbija
Siniša Pašalić/RAS Srbija

Objašnjava da neto plata od 958 KM nije prosječna plata u privatnom sektoru već je ona tamo daleko manja. Prosječna plata od 958 KM je odraz plata iz realnog sektora.

– Prema tome, poslanici bi u toj situaciji opet bili privilegovaniji nego što su radnici u privatnom sektoru. U inicijativi stoji da bi prosječna plata u Srpskoj uvijek bila osnova za plate poslanika, što znači da bi što je veća prosječna plata bile veće i plate poslanika. Da bi prosječna plata bila veća potrebno je da i poslanici učine sve što je u njihovoj moći da ambijent, kako društveni, tako ekonomski i privredni, bude bolji – zaključuje Grmuša.

Kaže da bi bio najsretniji da svi poslanici imaju plate četiri ili pet hiljada maraka, ali da te plate naprave u privatnim firmama. Grmuša za kraj poručuje “kome smeta inicijativa ok, a kome ne smeta neka je podrži”. On kaže da svi mogu biti veći populisti od njega, pa da predlože da je previše da poslanici imaju plate i od 950 KM i da se ona smanji na minimalnu platu u Srpskoj.

– Neka na taj način pokažu kako vode računa o svojim biračima – poručuje Grmuša.

 


Povezane vijesti

Vučić doputovao u Sarajevo sa donacijom vakcina protiv korone

eTrebinje

VULIĆEVA BEZ KOMENTARA Gdje je izgubila 17.000 glasova Dobojlija?

eTrebinje

FK Leotar-Nema štrajka, uplaćena plata, uskoro pojačanja

eTrebinje

Milivojević predsjednik Kluba Srba, Guzin Kluba Bošnjaka

eTrebinje

“KAKVA FUKARA OD SRBINA MORATE BITI DA TO URADITE” Dodik o odluci CIK da poništi izbore u Doboju i Srebrenici

eTrebinje

Milorad Dodik upozorio: “Neće biti dobro ako se vladika Grigorije odluči za politiku”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više