eTrebinje
Najnovije Trebinje

U Gimnaziji se otvara prvo dvojezično srpsko-francusko odjeljenje u Srpskoj

Izvor: TrebinjeLive.info

Fotografija: TrebinjeLive.info


U Kulturnom centru u okviru “Cine caravane” francusko-njemačkog filmskog karavana održana je projekcija dva filma – “Kao dječaci” iz Francuska i “Mračni svijet” iz Njemačka.

Ovaj filmski karavan započeo je u Sarajevu i tokom septembra obići će 20 gradova u BiH.

Direktoru Francuskog instituta i savjetniku za kulturu u ambasadi Francuske u BiH Jean – Christophe Thiabaud nije prvi put da dolazi u najjužniji grad Republike Srpske.

“Srećan sam što sam u Trebinju jer je ovaj grad važan za Francusku u kome nakon Sarajeva ima najviše učenika koji uče francuski jezik. Nama je važna francusko-njemačka saradnja da pokažemo da je to moguće u Evropi,” rekao je Thiabaud.

Predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak istakao je da Trebinje nekoliko mjeseci razgovara sa ambasadom Francuske i direktorom Francuskog instituta iz Sarajeva oko otvaranja dvojezičnog (srpsko-francuskog) odjeljenja u Gimnaziji “Jovan Dučić”.

To bi bilo prvo takvo odjeljenje u Republici Srpskoj,

“Djeca koja završe četvorogodišnje školovanje u tom odjeljenju imala bi mogućnost da nastave školovanje na francuskim univerzitetima. Trenutno smo u fazi izmjene nastavnog plana i programa za Gimnaziju i u tom smislu sarađujemo sa Republičkim pedagoškim zavodom i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske. Plan je da u školskoj 2021/22. godini upišemo prvo ovakvo odjeljenje u Gimnaziji“, naveo je Banjak.

On je kazao da je predviđeno da se poveća broj časova francuskog jezika, a prema planu dio nastave iz fizike, hemije i matematike predavaće se na francuskom jeziku.

“Prije toga profesori koji predavaju te predmete završiće obuku učenja francuskog jezika, a za to će se potruditi Francuski Institut. Učenici će nakon svake školske godine moći da polažu francuski jezik i da stiču znanja iz francuskog jezika karakteristična za pojedine stepene i ta diploma koju steknu nakon četvrtog razreda omogućiće im dalje školovanje na francuskim univerzitetima“, rekao je Banjak.

Ambasador Njemačke u BiH Margaret Maria Uebber rekla je da je ovaj karavan u Trebinju veoma važan ne samo zbog njegove ljepote, već i zbog dugogodišnje saradnje Kulturnog centra i Geteovog instituta u Sarajevu.

“Poruka koju nosi ovaj karavan i ovaj projekat je kao što su i filmovi koji se prikazuju ljubav, nada, solidarnost, prijateljstvo. Filmovi se prikazuju uz sve zaštitne mjere i želimo da što više gledalaca vide ove filmove nakon višemjesečne pauze zbog pandemije“, kazala je ambasador Uebber.

Organizatori večerašnje manifedtacije su Francuski institut u BiH, Gete institut u BiH i Kulturni centar Trebinje.


Povezane vijesti

Najava: Književno veče u Kulturnom centru

eTrebinje

Pred Trebinjcima originalni rekviziti iz igranog serijala o Nemanjićima

eTrebinje

Najava: Humanitarna predstava “Novogodišnja zavrzlama”

eTrebinje

Najava: Humanitarno guslarsko veče u Kulturnom centru

eTrebinje

U Kulturnom centru Trebinje otvorena izložba “Pogled u centar”

eTrebinje

“Profesionalac” iz Visokog otvorio 62. Festival festivala (FOTO)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više