eTrebinje
Hercegovina

Bileća: Počela podjela steonih junica

Izvor: Radio Bileća

Fotografija: Radio Bileća


Danas je u Bileći počela podjela steonih junica za mala gazdinstva sa područja  hercegovačkih opština. Projektom je obuhvaćeno šest opština iz Klastera „Stara Hercegovina“ i šest opština sa područja sarajevsko-romanijske regije. Do kraja septembra biće podjeljeno 200 grla.

Nosilac biznis plana za područje Hercegovine i sarajevsko-romanijske regije je Mljekara Pađeni iz Bileće. Vlasnik ove mljekare Nenad Vukoje ističe da ukoliko proizvođač dobije 60 odsto jeftiniji proizvod od ukupne vrijednosti i može taj iznos isplatiti u prvoj laktaciji ne treba razmišljati koliko je to stimulativno i koliko je dobro za krajnjeg korisnika.

„Ovo je druga organizovana nabavka junica koja je bila izuzetno povoljna za naše proizvođače mlijeka. Kada smo radili anketu bilo je zainteresovano oko 800 naših kooperanata, ali smo imali određene kriterijume po kojima smo izabrali one koji će učestvovati u projektu sa ciljem da pospješe svoj razvoj i proizvodnju. Ovo je jedan od najuspješnijih projekata i primjera kako treba da se radi i u narednom periodu“, kaže Vukoje.

Radi se o nabavci 200 junica, to su češki i austrijski simental i istočno sivo tirolsko goveče. Projekat je koncipiran tako da od milion maraka, koliko vrijedi projekat, pola miliona obezbjeđuje Ministarstvo poljoprivrede kroz IFAD projekat a drugu polovinu sami proizvođači sa 40 odsto i lokalne zajednice sa 10 odsto.

„Naravno, sve je ovo uvezano sa Mljekarom Pađeni jer naš uslov je bio da ti proizvođači koji će ustvari da nabave junice imaju ugovore sa mljekarom. I nama je cilj da mljekara Pađeni širi svoju kooperantsku mrežu jer vidimo da ima potrebe za  novim količinama mlijeka i želimo da im obezbijedimo tu podršku“, kaže ministar poljprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić.

Radenko Dučić iz sela Fatnica kaže da bi svojim novcem teško kupio jedno ovakvo grlo, te da je ovakav način otplate mnogo povoljniji.

„Koooperant sam Mljekare još od 2006. godine, imam pet krava i uspijem mjesečno zaraditi jednu normalnu platu. Za ovo grlo već smo platili 970 maraka, a ostalo ćemo isplatiti kroz otplatu mlijeka. Mnogo nam znači što nema kamata i nema kredita“, kaže Dučić.

Prateći domaćinstva koja su prije pet godina učestvovala u sličnom projektu zaključili smo da su povećali proizvodnju mlijeka i stočni fond i to nas je motivisalo da u saradnji sa Mljekarom Pađeni pokrenemo ovaj projekat, kaže Dragan Vučković, menadžer projekta razvojne pokretnosti.

„Mi smo u okviru ovog projekta  do sada realizovali  60 biznis planova na teritoriji Republike Srpske i organizovali sedam klaster. Organizacija proizvodnje na ovom prostoru dešava se u okviru klastera Stara Hercegovina.  Ovo je značajan stočarski kraj i s obzirom na geografsko područje realizacija ovog projekta bila je neminovna“, kaže Vučković.

Prije pet godina rađen je sličan projekat od kreditnih sredstava Ifada i na našem području nabavljeno je 350 junica, ali su proizvođači otplatu vršili kroz rate.


Povezane vijesti

Hercegovina: Mala crkva velike istorije

eTrebinje

Ne zaboravlja svoju Bileću: Tijana Bošković donirala novac “Vedrom osmijehu”

eTrebinje

Mladi Bilećani u školici ribolova (Video)

eTrebinje

Bilećaninu tri godine zatvora za pokušaj ubistva

eTrebinje

Vujović osuđen za ubistvo Bajčetića i zločinačko udruživanje

eTrebinje

Objavljen “non paper”, dokument o podjeli BiH: U Briselu traže crtanje novih granica

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više