eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Republika Srpska odustala od formiranja komisije za borbu protiv korupcije?

Izvor: Piše: Bojan Trgić/ micromreza.com

Fotografija: Ilustrcija


Ministarstvo poništilo kompletan konkurs

U tekstu koji je “Micro mreža” objavila polovinom avgusta, govori se o Komisiji za borbu protiv korupcije, za koju je raspisan konkurs još početkom 2019. godine, nakon čega je on poništen samo za izbor člana iz reda novinara. Od tada konkurs više nije ponovljen, niti je Komisija formirana.

Obzirom da u Strategiji za borbu protiv korupcije za period 2018-2022. godine jasno stoji predviđeno formiranje Komisije za borbu protiv korupcije, nije jasno zašto konkurs nije ponovljen.

Ono što je takođe upitno, jeste današnje saopštenje u dnevnim novinama “Glas Srpske”, gdje se javnost informiše da je poništen Javni poziv za imenovanje članova Komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018-2022. godine.

Ako se kao razlog poništenja konkursa navodi to da prijavljeni kandidati nisu ispunjavali uslove za imenovanje, postavlja se pitanje zašto je konkurs poništen za sve ostale članove, pogotovo za one koji su ispunili uslove. Isto tako, zanimljivo je i to da je konkurs poništen nakon više od godinu dana od njegovog objavljivanja, što govori da Vlada i Ministarstvo pravde i nisu baš bili zainteresovani za ovu Komisiju ili nisu mogli da nađu podobne članove.

U odgovoru koji smo dobili od Ministarstva pravde još polovinom avgusta, navodi se kako je početkom 2019. godine konkurs poništen zbog prijava koje nisu ispunjavale uslove konkursa. Na naše pitanje zašto ponovo nije raspisan konkurs, samo je poručeno da će konkurs biti ali ne i zašto ga nije bilo više od godinu dana.

Umjesto da Vlada, odnosno Ministarstvo pravde ponovo raspiše konkurs, ovaj put je konkurs u cijelosti poništen, što stavlja u nezhvalnu poziciju sve ostale koji su ispunili uslove konkursa.

Kada će biti raspisan novi Konkurs za članove Komisije za borbu protiv korupcije u okviru Strategije za borbu protiv korupcije Republike Srpske, još se ne zna. Ne zna se ni to zašto se na poništavanje konkursa čekalo više od godinu dana.

Zbog puno nepoznanica vidljivo je da Vlada Republike Srpske i nije pretjerano opređeljena ni da se deklarativno bori protiv korupcije, što se reflektuje na samo društvo, u kojem su u najtežem periodu vanrednog stanja isplivale brojne afere koruptivnog djelovanja državnog aparata.


Povezane vijesti

SAD uvodi nove mjere za korumpirane u BiH

eTrebinje

“Spomenik korupciji”: Kako su na maksimirsko ruglo spiskali 119 miliona evra

eTrebinje

Kako obezbijediti nezavisnost pravosuđa u BiH?

eTrebinje

Graničnom policajcu pet mjeseci zatvora zbog mita od 20 evra

eTrebinje

Zbog nerada Komisije Fonda za povratak 2,2 miliona KM nisu raspoređena

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više