eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Srpska izlazi iz minusa 2023.

Izvor: Glas Srpske

Fotografija: Ilustracija


Budžet Srpske zbog pandemije virusa korona ovu godinu, ali i iduće dvije, po svemu sudeći biće u minusu, dok se plus u republičkoj kasi očekuje tek 2023. godine, piše “Glas Srpske“.

Taj deficit projektovan je i u dokumentu Okvirni budžet Srpske za period od 2021. do kraja 2023. godine, koji je objavljen na sajtu Ministarstva finansija RS.

Narodna skupština RS usvojila je u maju po hitnom postupku rebalans budžeta za ovu godinu, u kojem je planiran deficit u iznosu od 412 miliona maraka u ovoj godini. I u novim dokumentima Vlada Srpske projektovala je deficit u 2021. i 2020. godini, dok je tek u 2023. predviđen suficit.

“I pored opredjeljenja Vlade RS da konsoliduje javne finansije, pojava virusa ‘kovid-19’ te potrebe za saniranjem posljedica izazvanih ovim virusom odrazili su se negativno na projektovane budžetske okvire na nivou sektora opšte vlade za period 2021-2023. godine. Kao rezultat projektovanih budžetskih okvira u posmatranom periodu je planiran deficit od 264,8 miliona, odnosno godinu kasnije 124,6 miliona, dok je 2023. predviđen suficit od 6,8 miliona maraka“, navedeno je u dokumentu Vlade.

U planiranom budžetskom okviru, za podsektor centralna vlada planiran je deficit kroz cijeli posmatrani period sa tendencijom smanjenja.

“Podsektor fondovi socijalne sigurnosti u prve dvije godine planira deficit, koji u posljednjoj godini prelazi u suficit. Podsektor jedinice lokalne samouprave kroz cijeli posmatrani period planira suficit“, navedeno je u dokumentu.

Vlada u trogodišnjem periodu očekuje blagi, ali kontinuirani rast prihoda, koji će pratiti još blaži rast rashoda, što će kao rezultat ima smanjenje planiranog deficita. Na to će se odraziti i smanjenje planiranih izdataka za nefinansijsku imovinu.

U pomenutom periodu veliki iznos novca planiran je i za otplatu kredita.

“Izdaci za otplatu dugova su projektovani u iznosu od 531,5 miliona KM u 2021. godini, 534,8 miliona u 2022. godini, a 988,1 milion maraka u 2023. godini. Njihova projekcija je u skladu sa planom otplate ino i unutrašnjeg zaduženja, ažuriranim planom povlačenja po investicionim kreditima i planiranim finansiranjem budžeta za naredni period“, navedeno je u okvirnom budžetu Srpske za period od 2021. do 2023. godine.

Subvencije

Vlada RS u trogodišnjem periodu izdvojiće veliku sumu novca za subvencije.

“Najznačajnije subvencije koje se isplaćuju iz budžeta Srpske su usmjerene za poljoprivredu i šumarstvo te preduzećima ‘Željeznice RS’, ‘Aerodromi RS’, kao i za podsticaj za povećanje plate radnika. Projekcija rashoda po ovom osnovu iznosi 124,6 miliona u 2021. godini, odnosno po 120,4 miliona KM u iduće dvije godine“, navedeno je u dokumentu Vlade RS.


Povezane vijesti

Nova tuča u bilećkoj opštini

eTrebinje

Bitka za milione – Tozovčevi vanbračni sinovi u trci za njegove pare i nekretnine

eTrebinje

“Banjaluka ulazi u ekonomsku, SOCIJALNU I POLITIČKU KRIZU”

eTrebinje

SKANDALOZNA PRONEVJERA NOVCA: Devet vrata za Hram Svetog Save plaćeno 1.723.000 evra

eTrebinje

Ćurić: Budžetom obuhvaćeni svi važni projekti i programi za Trebinje

eTrebinje

Budžet Grada Trebinja za 2021. godinu 30 miliona KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više