eTrebinje
Region Zanimljivosti Vijesti

Ubiranje plodova sa loze svetog simeona Mirotočivog, najstarije vinove loze na svijetu

Izvor:

Fotografija: Ilusracija


Danas uoči Krstovdana se u Hilandaru tradicionalno bere grožđe sa loze Svetog Simeona, da bi na sutrašnji praznik posle zaamvone molitve na liturgiji bilo blagosiljano. Iguman na kraju službe deli svima od ovih plodova.

Ovo je jedini dan u godini kada mogu svi koji su u Hilandaru da jedu od ovog čudotvornog grožđa. Već posle praznične trpeze, grožđe se odnosi na sušenje kako bi se do naredne berbe delilo samo onima kojima je potrebno zbog poroda.

Loza Svetog Simeona je i najstarija vinova loza na svetu koja plodove rađa više od osam vekova.

U znak zahvalnosti, on je 1582. godine poklonio Hilandaru veliko imanje van granica Svete Gore, zvano Kakovo, s kojeg manastiru i danas pristižu najveći prinosi. Čak je i svog sina poslao da bude monah u Hilandaru, ali su ga Hilandarci odgovorili od toga videvši da mu nije milo.

Svakome ko zatraži, Hilandarci daju ovo grožđe sa uputstvom za upotrebu. Simeonovu lozu Svetogorci smatraju jednim od svoja tri najveća čuda i veruju da će nastupiti kraj vremena kada ona bude uvenula.

Način naručivanja i upustvo za upotrebu:

https://goo.gl/7GAKeQ

 


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više