eTrebinje
Najnovije Trebinje

Veću pažnju posvetiti talentovanim učenicima

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


U Trebinju je danas počela dvodnevna edukacija nastavnog osoblja iz trebinjske regije u prepoznavanju darovitisti, talenta i kreativnosti djece i omladine u višim razredima osnovnih škola.

Edukacije za nastavno osoblje vodi docent na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Milica Drobac Pavićević, koja je istakla da će se putem edukacije nastavnicima i učiteljima nastojati približiti koncept darovitosti i talenta.

Ona je dodala da je cilj edukacije da se razbiju mitovi koje nastavnici imaju, da dovedu u pitanje svoje uvjerenje i pretpostavke o darovitoj djeci i da o tome dobiju naučna saznanja.

„Potrebno uspostaviti mehanizam ranog prepoznavanja izvrsnosti, ali i mehanizam podrške njihovom daljem razvoju. Nakon edukacije nastavnici će izvršiti identifikaciju darovitih učenika, a nakon toga slijedi evaluacijski sastanak i okrugli sto sa privrednicima“, kazala je Drobac Pavićević.

Edukacija je organizovana u okviru projekta “Vrijeme je za nadarene, talentovane i izvrsne mlade”, koji realizuje Centar za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile”.

Izvršni direktor Centra za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile” Ilija Trninić rekao je da trenutno u Srpskoj ne postoje posebni programi prepoznavanja talentovane i nadarene djece te njihovo usmjeravanje na dalja usavršavanja, kao ni programi koji osposobljavaju nastavnike da prepoznaju darovitosti kod učenika.

“Ovaj projekat predstavlja poduhvat sistematski organizovanog pristupa kreiranja metodologije i modaliteta edukacije nastavnog osoblja u prepoznavanju darovite djece i omladine u višim razredima osnovnih škola”, naglasio je Trninić.

On je rekao da se edukacijom, usvajanjem i primjenom metodologije i modaliteta prepoznavanja darovite djece stvara nukleus koji je primjenjiv i na druge regije i škole.

Trninić je istakao da je projektom planirano da se 18 nastavnika iz osnovnih škola trebinjske regije osposobi za rano prepoznavanje i identifikaciju izvrsnih u različitim oblastima.

Projekat je u skladu i doprinosi realizaciji Omladinske politike Republike Srpske 2016-2020. u oblasti „Izvrsnost“.


Povezane vijesti

Legendarna bajkerska uputstva kako doći do Trebinja

eTrebinje

Gradonačelnik Ćurić među 150 učesnika koji su plivali za Časni krst: Prvi Veljko Jovanović (FOTO)

eTrebinje

Trebinjci dočekali pravoslavnu Novu godinu uz Igora Vukojevića, folklor i gusle (FOTO)

eTrebinje

Bura kidala strujne kablove u Trebinju

eTrebinje

Trebinje nominovano među šest najboljih svjetskih priča o održivom razvoju turizma

eTrebinje

Trebinje u svečanom defileu za Republiku Srpsku (FOTO)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više