eTrebinje
Republika Srpska Trebinje Vijesti

Za građane Srpske nema poskupljenja – cijena struje ostaje najjeftinija u regionu

Izvor: SRNA

Fotografija: Ilustracija

ers-trebinje
Elektroprivreda Republike Srpske

Cijena električne energije u Republici Srpskoj je za sve kategorije potrošača najjeftinija je u regionu i ona se neće mijenjati ove godine, potvrdio je  Srni generalni direktoe  Elektroprivredi Republike Srpske Luka Petrović.

U Elektroprivredi kažu da su cijene električne energije u Republici Srpskoj do tri puta jeftinija u odnosu na većinu evropskih zemalja.

Ističu da je osnovni razlog za to subvencionisanje cijena, kako za domaćinstva tako i za industriju koja, iako je izašla na slobodno tržište, još uvijek uživa povlašteni status.

Кada je riječ o domaćinstvima, građani Srpske plaćaju čak 52 odsto jeftiniju struju od građana Hrvatske, zvanični su podaci Eurostata, dok je u Crnoj Gori električna energija skuplja za 23 odsto.

Кada se poredi sa drugim elektroprivredama u BiH, situacija je slična. Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne ima 16 odsto višu cijenu od Elektroprivrede Republike Srpske, a potrošači Elektroprivrede BiH plaćaju 10 odsto skuplju električnu energiju.

Niske cijene električne energije za male potrošače uspjela je da održi samo Srbija zahvaljujući državnoj korekciji cijena za ovu kategoriju kupaca.

S druge strane subvenciju EPS – a nemaju potrošači u plavoj i crvenoj zoni gdje su cijene znatno veće od onih koje plaćaju građani u Srpskoj, a za crvenu zonu su čak 100 odsto više.

Sličan model bio bi, kažu u Elektroprivredi Republike Srpske, naprihvatljiviji i za njihove potrošače, obzirom da su građani sa prosječnom potrošnjom i najredovnije platiše električne energije.

Elektroprivreda Republike Srpske vodi računa o standardu naših građana i do sada smo uspijevali da na račun izvoza obezbijedimo niske cijene za domaćinstva, a istovremeno ne ugrozimo poslovanje kompanije i ne dovedemo u pitanje investicije i energetsku stabilnost sistema“, rekao je Srni generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Petrović je naglasio da do povećanja cijene električne energije neće sigurno doći ove godine, a dugoročna strategija Elektroprivrede je da redovne platiše i kategorije sa prosječnom potrošnjom i dalje budu zaštićene i subvencionisane kroz izradu strategije energetski zaštićenog kupca.

Ostali potrošači će morati da se prilagođavaju postepeno uslovima koje nameće
slobodno tržište.

Upoređujući cijene električne energije i ostalih usluga koje građani plaćaju, u Udruženju za zaštitu potrošača navode da je prema podacima kojim raspolažu u protekle četiri godine došlo do povećanja cijena gotovo svih usluga i po nekoliko puta u značajnim procentima dok je cijena električne energije ista već nekoliko godina unazad.

Cijene mobilne i fiksne telefonije su se mijenjale, interneta takođe. I cijena vode je korigovana iako ne značajno ali je do poskupljenja došlo.Iako su potrošači i Udruženje za zaštitu potrošača oštro reagovali na podizanje cijena naši zahtijevi nisu uvaženi„, kaže Nedjeljka Ilijić predjednica Udruženja za zaštitu potrošača „Oaza“ iz Trebinja.

Кada su u pitanju cijene struje za industriju i tu su podaci skoro identični.

Iako se cijene formiraju po tržišnim uslovima, ERS je ostala jeftinija u odnosu na region u prosjeku od 20 do 80 odsto.

Tako veliki potrošači u Hrvatskoj električnu energiju plaćaju skuplje za 80 odsto u odnosu na privrednike u Srpskoj, u Crnoj Gori za 54 odsto skuplje, a u Federaciji su cijene od 20 do 45 posto veće u odnosu na Srpsku.


Povezane vijesti

Cijena goriva u Srpskoj konačno će padati

eTrebinje

Gorivo od sljedeće sedmice i do 2,5 KM

eTrebinje

Nema poskupljenja struje za građane Srpske

eTrebinje

Đajić: Novi dobavljač kiseonika daleko skuplji od prethodnog

eTrebinje

PETROVIĆ: ERS u najvećem investicionom ciklusu otkad postoji

eTrebinje

Nema poskupljenja struje za domaćinstva

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više