eTrebinje
Najnovije Trebinje

Završena primarna vodovodna mreža na zubačkom platou

Izvor: SRNA

Fotografija: SRNA


Završena je izgradnja primarne vodovodne mreže na području zubačkog platoa u Trebinju kojom će biti omogućeno pokretanje poljoprivredne proizvodnje na više od 1.200 hektara zemljišta, revitalizacija svih sela sa više od 300 domaćinstava, a poboljšaće i život u vikend naseljima.

Jedan od projektanata sistema Duško Vujović iz “Hidroelektrana na Trebišnjici”, rekao je Srni da su uz vodovodne cijevi postavljene i cijevi za polaganje optičkog kabla za internet, digitalnu TV mrežu, a asfaltiran je i dio saobraćajnice.

Vujović je napomenuo da je ovo dio višemilionskog projekta navodnjavanja koje finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uz učešće grada Trebinja, “Hidroelektrana na Trebišnjici” i samih korisnika.

On je naveo da su u okviru ovog projekta, pored zubačkog platoa, do sada urađeni sistemi za navodnjavanje Trebinjskog polja /oko 1.050 hektara/, navodnjavanje i vodosnabdijevanje za više od 220 domaćinstava u Mrkonjićima-Drijenjanima, Mosku-Barama i Zavođu /Petrina, Gornje i Donje Vrbno, Budoši i Jasen/.

“Na ovim prostorima urađeno je više od 150 kilometara cjevovoda, devet rezervoara za izravavanje vode i 13 pumpnih stanica”, rekao je Vujović.

On je dodao da je ovaj sistem karakterističan i po tome što se voda, koja se dovodi do Ubla i vjerovatno je jedna od najvećih visina pumpanja vode u Evropi, zahvata iz korita rijeke Trebišnjice sa 267 metara nadmorske visine i pumpa na 1.090 metara nadmorske visine.

“Investiciona ulaganja u pomenute sisteme sa onim što je rađeno u prethodnom periodu na tim područjima je oko 20 miliona KM”, istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, ostalo je da se završi još sekundarna mreža za razvođenje vode po parcelama i domaćinstvima, a očekuje da to može biti završeno do početka sljedeće vegetativne sezone.

Jedan broj korisnika u Trebinjskom polju i ove sezone je koristio vodu za navodnjavanje gdje je zamijenjen stari sistem navodnjavanja preko kola i kanala savremenim sistemom pod pritiskom.

Mještanin trebinjskog sela Gomiljani Risto Prtilo, koji uzgaja povrće na 40 dunuma zemlje, rekao je Srni da sistem koristi nekoliko mjeseci i veoma je zadovoljan navodnjavanjem, jer je ranije stvaralo mnogo muke budući da je bilo daleko teže i skuplje.

On je objasnio da su puštanjem ovog sistema nestali problemi sa kolima za navodnjavanje, razvlačenje i skupljanje crijeva, rad motora za navodnjavanje, skidanje pokorice sa navodnjavanjih površina /smanjen je rast korova/ i drugo što je pratilo ovaj sistem, a sve je zamijenio samo jedan pokret ruke na zatvaraču.

“Ova voda koja je sada došla produžiće vijek ljudima. Sada koristimo sistem navodnjavanja kap po kap, tako da je u odnosu na ranije, kada smo koristili kola za navodnjavanje, ovo zaista mnogo olakšalo rad nama, poljoprivrednim proizvođačima koji od toga i živimo”, istakao je Prtilo.

On je dodao da je od ukupnog vremena za uzgoj, na primjer paprike, jednu trećinu vremena koristio za navodnjavanje.

Sistem Zavođa u upotrebi je od prije nekoliko mjeseci na koji se priključilo 76 domaćinstava.

Jedan od korisnika Željko Miljanović bavi se proizvodnjom krompira i na parcelama je razvao sistem “kap po kap” sada priča da je sa navodnjavanjem postigoao trostruko veće prinose.

Stanovnik Zubaca Milan Vukašinović, iako u penziji bavi se poljoprivredom i veoma često vodu za pojenje dovozi cisternama iz Trebinja, očekuje da kada se pusti sistem više neće dovoziti vodu, a imaće i za navodnjavanje poljoprivrednih kultura.

Kada se cjelokupan projekat navodnjavanja završi i pusti u pogon sa već postojećim sistemima, Trebinje će biti lokalna zajednica koja će imati oko 80 odsto kompaktnih poljoprivrednih površina pod navodnjavanjem, a sve će uticati i na mnogo bolji prinos poljoprivrednih kultura.


Povezane vijesti

Zatraženo da se sa tržišta BiH povuče pet flaširanih voda

eTrebinje

Novi udar na džepove građana: U Trebinju poskupljuje voda?

eTrebinje

Vodu za piće prokuvavati

eTrebinje

Večeras od 21 čas veći dio grada bez vode

eTrebinje

Prelaz Zupci za vikend prešlo 14.000 ljudi

eTrebinje

Večeras cijeli grad bez vode

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više