eTrebinje
Trebinje

Izmijenjeni nastavni programi za unapređenje praktične nastave

Izvor: SRNA

Fotografija: SRNA


U Trebinju su danas predstavljeni revidirani nastavni programi u okviru projekta “Efikasno povezivanje obrazovanja i privrede: unapređenje praktične nastave u sektorima ugostiteljstva i turizma, elektroenergetskom i sektoru obrade metala u gradu Trebinje”.
Projekat je sprovela Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje, u saradnji sa trebinjskom Srednjom tehničkom školom, lokalnim Centrom srednjih škola, Privrednom komorom Republike Srpske – Područnom privrednom komorom Trebinje i privrednim subjektima koji učestvuju u sprovođenju praktične nastave iz ciljanih zanimanja, uz podršku grada Trebinja i Fondacije “Helvetas, moja budućnost”.

Direktor trebinjske Razvojne agencije Dražen Bošković rekao je novinarima da je ova agencija u saradnji sa projektnim partnerima u prethodnom periodu prepoznala potrebu za unapređenjem praktične nastave na lokalnom nivou – u Tehničkoj školi i Centru srednjih škola Trebinje.

Bošković je rekao da su, shodno tome, razvili projektnu ideju i napravili pilot-projekat koji je odobren od Fondacije “Helvetas, moja budućnost”.

On je objasnio da se projekat sastoji od dvije faze – prva se odnosi na izmjenu nastavnih programa u srednjim stručnim školama u domenu izvođenja praktične nastave, što je uspješno završeno.

“Proces je uspješno završen, dobijena je saglasnost nadležnog ministarstva za obim od 30 odsto izmijenjenih programa, tako da ti izmijenjeni programi mogu da se primjenjuju već tokom ove školske godine”, rekao je Bošković i dodao da se druga faza odnosi na opremanje kabineta.

Bošković je naglasio da su u procesu izmjene nastavnih programa učestvovali predstavnici poslovnih subjekata sa korisnim instrukcijama i prijedlozima.

Projektni menadžer u projektu “Helvetas, moja budućnost” Sven Dominković zahvalio je gradu i gradskoj Razvojnoj agenciji za saradnju, rekavši da je cilj ovakvih projekata da doprinesu mladima, te da odnos između škola i tržišta rada bude poboljšan.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić izrazila je zadovoljstvo što je ovaj grad prepoznat kao lokalna zajednica u kojoj je izveden ovaj pilot-projekat od značaja za stručno obrazovanje u cijeloj Srpskoj.

“Grad Trebinje je posredovao u onome što je bilo za očekivati, a to je u komunikaciji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Republičkim pedagoškim zavodom jer se radi o nastavnim planovima i programima, njihovim izmjenama u procentu od 30 odsto, koliko je zakonski dozvoljeno. Ti programi će se primjenjivati u cijeloj Republici”, rekla je Skočajićeva novinarima.

Skojačićeva je istakla dobru saradnju privrednika sa gradom na projektu i zahvalila privrednicima koji su primili učenike na praktičnu nastavu.

“Željeli smo da obogatimo praksu, da obezbijedimo veću sigurnost djeci i na tom planu će se organizovati obuka mentora i obuka mentora u preduzećima, radiće se sa referentnim predavačima”, istakla je Skočajićeva.

Direktor Tehničke škole u Trebinju Darko Rakić rekao je da su novi nastavni programi koji su danas predstavljeni usaglašeni sa privredom, te da su lokalni privrednici iskazali potrebu za izmjenom starih nastavnih programa koji nisu bili prilagođeni njihovim potrebama i da je rješenje pronađeno kroz ovaj projekat.

Direktor Centra srednjih škola u Trebinju Nedeljka Ilijić podsjetila je da se u ovoj školi drugu godinu sprovodi projekat opremanja kabineta u saradnji sa gradskom Razvojnom agencijom, Fondacijom “Helvetas, moja budućnost” i gradom Trebinjem.

Ilijićeva je navela da su prošle godine opremljeni restoran i kuhinja za potrebe praktične nastave smjera kuvar/konobar, pekar/poslastičar u ovom centru, te dodala da će ove godine biti dopunjena oprema za kabinet turističkog tehničara.


Povezane vijesti

Trivić: Za deficitarna zanimanja obezbijeđene stipendije

eTrebinje

Nova oprema za kabinet praktične nastave u Centru srednjih škola

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više