eTrebinje
Najnovije Bosna i Hercegovina Vijesti

MILORAD DODIK: Mini-Šengen je odlična stvar, relaksiraju se odnosi među ljudima, slijedi 9 milijardi eura pomoći

Izvor: Klix.ba

Fotografija: Ilustracija


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, sastao se danas s delegacijom Švedske, poručivši nakon sastanka da se odnosi u BiH relaksiraju kroz Mali Šengen i da će BiH biti uključena u paket pomoći od 9 milijardi eura.

Milorad Dodik ističe da se odnosi u Predsjedništvu BiH relaksiraju kroz projekat koji se zove Mali Šengen.

“Ostali članovi Predsjedništva BiH su prihvatili moj prijedlog da BiH postane članica Malog Šengena. Izrade ugovora i dokumenata su važni da se ta inicijativa održi”, istakao je.

Paket pomoći

Dodik je istakao da su članovi Predsjedništva BiH boravkom u Briselu upoznati o paketu pomoći u iznosi od 9 milijardi eura u sklopu kojeg će biti i BiH.

“Većina tog novca će biti bespovratna. BiH neće biti prepuštena da se bori sa bolje organizovanim zemljama da se povuku ta sredstva. Program će dobiti formalnu podršku i okvir. Komesar za proširenje će uskoro biti ovdje i saopštiti detalje plana.”

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara BiH je uputilo listu od 10 projekata.

“Za dio projekata iz Federacije smo imali samo naziv projekata. RS je dostavila svu dokumentaciju. Ja ne mogu govoriti koji su to projekti. Komesar za proširenje će upoznati javnost”, rekao je.

Saglasnost oko NATO-a

Dodik je istakao da BiH nema saglasnot oko NATO-a.

“Svi znamo ni sama Švedska nije članica NATO-a. Oni imaju neki format saradnje, kroz neke sporazume. Ne vjeruju da će Švedska osigurati saglasnot”, istakao je.

Prema njegovim riječima, i BiH treba imati svoj izbor.

ELIS BEKTAŠ: Sekta turbofolk šejha

“Sve priče oko NATO-a poprimaju unutarpolitičke i dnevne karakteristike. Ovdje nema saglasnosti i ta saglasnost neće biti prihvaćena”, kategoričan je Dodik.

Dodaje kako je važno osigurati saradnju sa NATO-om i da se ta saradnja ostvaruje.

“Mi to pozdravljamo, ali neće se steći uslovi da se da saglasnost za ulazak BiH u NATO”, istakao je Dodik.

Vanjska politika

Dodik je kazao da pet zemalja EU nije priznala Kosovo i da to nije uradila ni BiH.

“BiH je u prvom odlučivanju priznala Kosovo. Postoji mogućnost da neko od članova povuče vitalni interes. Samoj ministrici sam rekao da je RS neće dati saglasnost da se prizna Kosovo”, navodi.

Dodik je govorio o vanjskoj politici upozorivši da se otvaraju žarišta koja nisu postojala ranije, poput onog u Bjelorusiji, i ona koja su bila zamrznuta, poput onog u Nagorno-Karabahu.

“Treba osigurati i na jednom i na drugom prostoru mir i dijalog. I u Bjelorusiji i u Azerbejdžanu… Politika nemiješanja je najbolji odnos. To bi trebalo da bude stav BiH”, kazao je Dodik.

Napomenuo je da je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković sama, unilateralno, kršeći ustavne odredbe, bila uključena u davanju nekih saglasnosti vezanih za Azerbejdžan.

“To nije stav BiH i to unosi probleme u BiH”, rekao je Dodik.


Povezane vijesti

Srbija skoro milijardu evra uložila u investicije i pomoć Srpskoj

eTrebinje

Ko je grobar Srpske, a ko bokser u nokdaunu: Dodik opleo po opoziciji, Šarović uzvraća udarac

eTrebinje

MH INTERVJU Rajko Vasić: Dodik je sve oko sebe rastjerao ili ućutkao, ostavio metuzalemske i bezlične kadrove!

eTrebinje

Vučić: Između 10 i 12 miliona evra za četiri opštine, među njima i Nevesinje

eTrebinje

Vučić: Dodatna finansijska pomoć za one koji su se vakcinisali

eTrebinje

Predsjednica Srpske reagovala na apel majke iz Trebinja: Beba transportovana u drugu bolnicu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više