eTrebinje
Trebinje

Od početka godine u Trebinju 18 novih slučajeva karcinoma dojke: APEL ŽENAMA DA IDU NA PREGLEDE

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


Od početka godine u Trebinju je 18 novih slučajeva karcinoma dojke, a oboljeli najčešće dolaze na prve preglede u uznapredovaloj fazi bolesti, rekao je internista-onkolog Mirko Kolak, povodom obilježavanja“ ružičastog oktobra“ – mjeseca borbe protiv raka dojke u našem gradu.

On je podsjetio da u BiH još uvijek nije uveden obavezan skrining na karcionom dojke, iako je ovaj projekat najavljen još prošle godine.

„Skrining na karcinom dojke, na žalost, još nije zaživio, treba ga pod hitno uvesti jer oboljeli kasno dolaze na preglede. U Bolnici Trebinje imamo adekvatne uslove i multidisciplinarni tim što se tiče liječenja ove bolesti, ali društvena zajednica i država treba da povede računa o prevenciji i uslovima liječenja karcinoma dojke“, naveo je za Radio Trebinje Kolak.

On je dodao da porast malignih bolesti prisutan u cijelom svijetu, ali da ne postoje relevantni podaci, jer je ova godina nereprezentativna zbog epidemiloške situacije.

Dr Ljubica Miljanović, onkolog u Bolnici Trebinje kaže da je karcinom dojke najčećši maligni tumor kod žena, a u svijetu se godišnje registruje više od 1.700.000 oboljelih, a više od 500.000 žena umre od ove bolesti.

„Kod nas u Republici Srpskoj od 450 do 580 pacijenata se na godišnjem nivou dijagnostikuje i liječi, s tim što je u posljednje vrijeme primjetan porast oboljenja i da se starosna granica spušta sa starijih prema mlađim pacijentima. Iz tog razloga, mi ističemo važnost da se svaka osoba jednom mjesečno samopregleda i da ukoliko uoči neku promjenu, da se javi svom porodičnom doktoru, koji će je uputiti na dalje dijagnostičke procedure. Jako je važno da se na vrijeme otkrije bolest, jer rana dijagnoza znači dobro izlječenje“, navela je Miljanović.

Ona je dodala da se svijest žena promjenila, zahvaljujući medijima koji prate i ukazuju na značaj pregleda, ali da još uvijek imamo veći procenat pacijenata koji kasno dolaze na preglede.

Radmila Ilić, specijalista – radiolog u Bolnici Trebinje je rekla da mjesec oktobar protiče u znaku obilježavanja i isticanju značaja samopregleda i specijalističkih dijagnostičkih pregleda za karcinom dojke i druge karcinome, sve u cilju adekvatnije dijagnostike i liječenja karcinoma dojke.

„Iskreno se nadam da u današnjem vremenu kada je akcenat prvenstveno na prevenciji i suzbijanju virusa korona, drugi zdravstveni aspekti naših građana neće biti zapostavljeni i zanemareni“, rekla je Ilić.

Vladislav Šipovac, specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo Trebinje je istakao da je kod ženske populacije najčešći karcinom dojke, pa grlića materice, debelog crijeva i pluća, a kod muške populacije najčešći je karcinom pluća, rektuma i kolona i želuca.

„Učestalost malignih pojava, konkretno karcinoma dojke povećava se sa godinama starosti. Broj novooboljelih u Republici Srpskoj u 2016. godini bio je oko 450, a godinu dana kasnije povećan je na oko 543 slučaja. Istovremeno broj umrlih je u porastu, povećava se sa godinama starosti, a najčešća populaciona grupa kod koje je primjećeno oboljenje je od 60 do 69 godina žena, isto tako odnosi se na smrtnost. U Trebinju je u 2017. godini bilo 36 novooboljelih, a 14 umrlih osoba od karcinoma dojke“, rekao je Šipovac.

Slađana Vukosav, koja boluje od karcinoma dojke kaže da joj puno znači podrška udruženja i da poziva sve žene da redovno idu na preglede.

„Slučajno sam otkrila da imam karcinom dojkeb bilo je ‘kao grom iz vedra neba’, ali vremenom se moraš navići i ići naprijed najbolje što možeš. Problem je što odjeljenje onkologije u Trebinju nema svoje prostorije, a inače usluga doktora i sestra je dobra, u okviru njihovih mogućnosti“ rekla je Vukosav.

Valerija Lakić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Trebinje kaže da fond podržava liječenje žena oboljelih od karcinoma dojke i ukazuju da se žene što više okrenu preventivi, kako bi imali što manje ovih oboljenja, jer je liječenje veoma skupo.

„Fond reguliše liječenje žena što se tiče plastične rekostruktivne operacije dojke i to je jedinstveno kod nas i u regionu. Žene imaju pravo na vlasulje, na najsavremenije terapije protiv liječenja karcinoma dojki i sve ostale dodatne lijekove koje se tiču ovog oboljenja. Vodimo računa i želimo na taj način da omogućimo kvalitetan nastavak života ženama koje su oboljele od ove bolesti“, rekla je Lakić.

Koviljka Komnenić, predsjednik udruženja građana „Nada“ kaže da su tokom mjeseca septembra i oktobra imali niz aktivnosti, s ciljem da apeluju na građane da povedu računu o svom zdravlju i da redovno idu na preglede.

„Dobili smo 120 besplatnih mamografskih pregleda u Bileći i Trebinju, a prijavile su se žene iz mjesnih zajednica, koje smo ranije posjećivali kroz razne edukacije i predavanja. O prevenciji raka dojke treba govoriti 365 dana u godini, ali ovo je udarni mjesec, gdje apelujemo da žene odu na preglede. Mislimo da smo dali efekta i da žene više vode računa o svom zdravlju i traže savjete“, navela je Komnenić.

Udruženje građana „Nada“ je danas na Trgu slobode organizovalo i podjelu edukativnog materijala, povodom obilježavanja“ ružičastog oktobra“ – mjeseca borbe protiv raka dojke u našem gradu.


Povezane vijesti

Rodoljubu Draškoviću priznanje za izuzetnu humanost i pomoć u borbi protiv korona virusa

eTrebinje

Kina je postigla pobjedu u borbi protiv siromaštva

eTrebinje

Rajčević najavio obračun sa lažnim diplomama u RS

eTrebinje

LIJEK ZA KARICNOM DOJKE: U Hercegovini počinje proizvodnja pčelinjeg otrova

eTrebinje

Dnevno u Srpskoj umire 40 ljudi: vodeći uzroci smrti infarkt i karcinom

eTrebinje

Dani borbe protiv dijabetesa

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više