eTrebinje
Najnovije Trebinje

PRVA FAZA DEMINIRANJA BIĆE ZAVRŠENA ZA MJESEC DANA: Neće biti ugroženi rokovi izgradnje aerodroma Trebinje

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio trebinje


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović danas su obišli teren na području sela Cerovac u Trebinjskoj šumi, koji se deminira, a gdje je planirana izgradnja aerodroma Trebinje.

Dvadesetak deminera iz trebinjskog i banalučkog tima deminiraju teren koji je oko jednog kilometra udaljen od naseljenog dijela sela Cerovac, uz sami put.

Gradonačelnik Trebinja je istakao da deminiranje terena neće usporiti izgradnju aerodroma.

„Ono što je veoma važno za izgradnju aerodroma jeste da ova sumnjiva površina koja je ustanovljena ne zahvata prostor od 300 hektara koji je neophodan za izgradnju piste i pomoćnih objekata. Svi ovi poslovi koji su u toku i oni koji će uslijediti uradiće se u planirano vrijeme, tako da neće usporiti izgradnju aerodroma. Ljudski životi su nam najbitniji i o njima se posebno vodi računa. Naravno da nam je bitan i ovaj istorijski projekat za Trebinje, tako da se nadam da će sve biti realizovano u najboljem mogućem redu“, rekao je on.

Ćurić je naveo da je u projekat izgradnje aerodroma svakodnevno uključeno 30-tak ljudi, predstavnici resornih ministarstava RS i Srbije prate sve aktivnosti, te da bi u planiranom roku, 1. decembra 2021. godine, trebalo da bude otvoren aerodrom Trebinje.

„Za sada je najveći posao na geodetskoj upravi, oni su na terenu prepoznaju površine i utvrđuju vlasništvo, ove sedmice bi trebalo da se utvrdi i cijena kupovine zemljišta. Nadležna ministarstva Srbije bi trebalo da odaberu izvođača radova, a priprema se i ostala neophodna  dokumentacija i dozvole za početak gradnje aerodroma Trebinje“, dodao je Ćurić.

Milan Novitović, direktor Republičke civilne zaštite je istakao da su urađene sve pripremne aktivnosti koje se odnose na uvođenje timova za deminiranje i da će deminiranje terena na prostoru Cerovca raditi u dvije faze.

„U toku je prva faza projekta koja se odnosi samo na prostor budućeg aerodroma. Radi se o 500.000 metara kvadratnih, sa deset ciljanih i šest sistematskih istraga. Timovi iz Trebinja i  Banjaluke su uvedeni u posao 1. oktobra. Ovaj prostor će u narednih mjesec dana biti završen, tada ćemo izdati sertifikat sigurne površine tako da infrastrukturni projekti mogu da počnu da se izvode u planiranom roku. Potom će se raditi i  druga faza koja se odnosi na deminiranje granica pristupnih saobraćajnica“, pojasnio je Novitović.

Dragan Kos, pomoćniik direktora Republičke civilne zaštite je naveo da je teren koji se deminira u selu Cerovac visokorizičan.

„Ovo su najteži tereni za deminiranje. Da bi demineri došli do lokacije, moraju da očiste pristupne puteve. Ciljana istraga 1 i 2 trebalo bi da očisti 500 metara pristupnih puteva, a ti putevi će se koristiti, u slučaju potrebe, i za medicinsku evakuaciju. Angažovali smo i helikopterski servis u slučaju da, ne daj Bože, bude nekih povreda“, rekao je Kos.

On je objasnio da na ciljnim istragama 1 i 2 očekuju protivpješadijske nagazne mine, a na istragama 5 i 6, po nekim zapisnicima Vojske RS, evidentirane su najopasnije – odskočne mine PROM-1, koje će raditi s posebnom pažnjom.


Povezane vijesti

MILIĆEVIĆ – Problem je što većina policajaca nije iz Trebinja

eTrebinje

Trebinjac Marko Dučić žrtva bahatih policajaca: Bio sam u šoku! Tukli su me svezanog i cijelu noć ponižavali…

eTrebinje

Pogodila ga pjesma, udario se flašom u glavu pa završio na UKC RS

eTrebinje

Aerodrom Trebije (Video)

eTrebinje

Razgovori o kontroli neba iznad budućeg Aerodroma Trebinje

eTrebinje

Gradonačelnik Ćurić pozvao turiste: Odmorite se u Trebinju i radite kao od kuće

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više