eTrebinje
Trebinje

Saradnjom fakulteta i lokalne zajednice do boljih uslova za studente

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


U Trebinju je danas održan sastanak na temu „Politički, ekonomski i društveni značaj Univerziteta u Istočnom Sarajevu – razvijanje svijesti rukovodstava lokalnih zajednica o značaju fakulteta za razvoj opština i gradova i značaju podrške za opstanak studentske populacije na ovim prostorima“.

Cilj skupa, čiji su organizatori Unija studenata Republike Srpske i Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu, bio je da se razgovorom akademske zajednice, studenata i lokalnih vlasti dođe do konstruktivnih prijedloga za poboljšanje položaja studenata i unapređenje saradnje fakulteta u Trebinju sa rukovodstvom Gradske uprave.

„Ta saradnja je i danas na zavidnom nivou. Moram da se zahvalim gradskom rukovodstvu koje je i u protekloj akademskoj godini odlučilo da podijeli 150 studentskih stipendija, kao i Elektroprivredi RS koja je ove godine potpisala sporazum sa oba javna univerziteta u Srpskoj – da stotinu svršenih diplomaca angažuju po ugovoru o djelu u Elektroprivredi“, istakao je nakon sastanka predsjednik Unije studenata RS Stefan Slijepčević.

On je podsjetio da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu odigrao važnu ulogu u zaustavljanju odlaska mladih sa ovih prostora, ali i da je u vremenu kada se univerzitet susreće sa brojnim problemima – neophodna pomoć lokalne zajednice.

Uroš Bjelica, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ističe da je cilj sastanka – približiti univerzitet lokalnoj zajednici.

„Jer, svi moramo da poštujemo ovu instutuciju, koja je stub naše Republike Srpske. Moramo da se borimo zajedno sa lokalnim i republičkim vlastima – da sačuvamo obrazovni kadar i zaustavimo odlazak mladih, jer samo sa tim ljudima možemo krenuti putem razvoja“, naveo je Bjelica.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je na sastanku sa predstavnicima studenstkih organizacija i fakulteta saznao više i o univerzitetu i o tome šta jedna lokalna zajednica može da učini kako bi se unaprijedio život akademske zajednice.

„Grad Trebinje je i u prethodnom periodu pružao podršku, na primjer kroz stipendije ili ekskurzije. Želimo da mladi ostanu na ovim prostorima, da ovdje studiraju jer se bojim da oni odlaze u druge gradove samo zato što tamo imaju neku uslugu, koju im i naša lokalna zajednica može pružiti. Nadam se da ćemo i u narednom periodu, još snažnijom saradnjom, zadržati studente – ali i da ćemo zajedničkim projektima uspjeti da neke od njih, koji trenutno nisu u našoj zemlji, vratimo u Republiku Srpsku“, kazao je Ćurić.


Povezane vijesti

Na Kovid odjeljenju trebinjske bolnice 29 pacijenata, 24 ima težu kliničku sliku

eTrebinje

U Srpskoj moguće pooštravanje epidemioloških mjera

eTrebinje

Bez izmjena! Dubrovčani i dalje po istim pravilima mogu vršiti povrat PDV-a kupujući u Trebinju

eTrebinje

Trebinje ima jedan od najčistijih vazduha u Evropi

eTrebinje

Trebinje između pandemije i ekonomije (Video)

eTrebinje

U Trebinju 23 nova slučaja, virus korona potvrđen kod 225 osoba u Srpskoj

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više