eTrebinje
Trebinje

Trebinjska organizacija spasila od izumiranja desetak autohtonih namirnica

Izvor: NN

Fotografija: NN

trebinjska-pijaca

Trebinjska organizacija “Slow Food Convivum” spasila je od potpunog izumiranja desetak autohtonih prehrambenih proizvoda hercegovačkog kraja, među kojim su prvenstveno mahunarke, žitarice, te neke vrste autohtonog povrća, ali je to, kako najavljuje lider ove organizacije Gordana Radovanović, tek početak

Sve ove proizvode unijeli su u jedan katalog nazvan “Riznica ukusa”, tako da gdje god postoji jedan kvalitetan lokalni proizvod koji je u riziku nestanka – njega opišu i obrade u tom katalogu.

“Tu se unosi šta je uzrok njegovog rizika nestanka i zašto ga je trebalo sačuvati, da li još postoje i ko su proizvođači i slično, pa smo na taj način mapirali i nominovali ove proizvode koji su i u svijetu priznati u katalogu ukusa, pa su tu i sir i kajmak iz mijeha, ali i grahorice, kako što je boranija roga, grah poljak, kukuruz stodanac iz Popovog polja i slični proizvodi”, navodi Radovanovićeva.

Ona kaže da za neke proizvode, poput stodanca, postoje dokazi da se uzgajaju na ovom tlu više od 200 godina i samim tim su zadržali neke trajne kvalitete i specifičnosti ovog područja.

Ništa manje nisu značajna vina poput vranca i žilavke, čija grožđa su se sadila u Carskim vinogradima kod Trebinja i danas ih na tom istom lokalitetu uzgaja čuvena vinarska porodica Vukoje.

“Osim toga, tu su i hercegovački med, paradajz jabučar i niz drugih proizvoda, desetak njih, a već smo u fazi opisivanja novih grahorica, žitarica poput popovopoljskog sijerka, stare leće, domaćeg slanutka, ali, nažalost, mali je broj porodica koje su zaista očuvale ova stara sjemena, pa se trudimo da pronađemo mlade poljoprivrednike koji će to raditi”, navodi Radovanovićeva.

Ona dalje navodi da su Trebinje i cijela Hercegovina prepoznatljivi po različitim vrstama suhomesnatih proizvoda i sireva, poput kravljeg, kozjeg, ovčjeg, a istovremeno su se očuvale i različite, stare tehnike proizvodnje i prerade tih jela, poput presovanja i sušenja pršuta, pravljenja kobasica, te sira iz mijeha, koji je jedan autentičan, kvalitetan proizvod, prepoznat i na svjetskom nivou.

U Trebinju se inače najviše domaćih proizvoda proda na Gradskoj pijaci, gdje ni pandemija virusa korona nije zaustavila stanovništvo iz cijelog regiona da dolazi u kupovinu onoga za šta zna da je kvalitetno.


Povezane vijesti

Današnja kolona na Zupcima bila je duga čak 9 kilometara

eTrebinje

Trebinjci potpisivali peticiju protiv Inckove odluke

eTrebinje

Za dva dana vakcinisano više od 1.000 Trebinjaca

eTrebinje

Posađano 160 sadnica smokve na plantaži u selu Mesari

eTrebinje

Nenad Nešić: DNS u Trebinju nije niko napustio već su izbačeni svi oni koji su u politici bili zbog funkcije!

eTrebinje

Raskol u trebinjskom PDP-u (Video)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više