eTrebinje
Republika Srpska Trebinje Vijesti

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog krijumčarenja 6,8 tona droge, među osumnjičenima i Trebinjac

Izvor: Glas Srpske

Fotografija: Ilustracija


Tužilaštvo BiH podiglo je najopsežniju optužnicu od svog postojanja, protiv sedam osoba koje tereti za krijumčarenje 6,8 tona droge vrijedne dva miliona evra.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da sedam optuženih osoba terete za međunarodno krijumčarenje oko 6,8 tona marihuane sa područja Crne Gore u BiH, te dalje prema zemljama EU.

Ostvarena nezakonita imovinska korist procjenjuje se na najmanje 2 miliona evra.

– Nakon višemjesečne opsežne istrage Tužilaštvo BiH je u saradnji sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim institucijama u BiH i zemljama regiona i EU, uspješno okončalo istragu i podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH – navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Optužene terete da su od 2016. do 2019. godine, kao organizovana kriminalna grupa, u dogovoru sa drugim osobama, u najmanje 25 navrata, organizirali, isplanirali i realizovali krijumčarenje marihuane.

Najčešće su je krijumčarili u količinama od oko 200 kilograma, a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma i to sa područja Crne Gore, u BiH, gdje je skladištena ili je odmah krijumčarena dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Optuženi su za krijumčarenje angažirali vozila transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili drugih roba, kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina droge.

– Operativnim aktivnostima policijskih organa, a u koordinaciji sa Tužilaštvom, agencije za sprovođenje zakona, uspjele su otkriti, presresti i spriječiti krijumčarenje količine od najmanje dvije tone droge na području BiH, na području Istočnog Sarajeva, Neuma i Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području Hrvatske – nevedeno je u saopštenju.

Prilikom pretresa i  hapšenja, od osumnjičenih je oduzet novac u iznosu od oko pola miliona KM, kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Tužilaštvo dodaje da će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega je jednom broju svjedoka dodjeljena procesna mjera zaštite, te više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optuženi:

– Ivan Antunović, rođen 08.03.1969. godine u Stocu

– Borislav Kovačević, rođen 08.01.1978. godine u Trebinju

– Ivan Cvijanović, rođen 29.01.1987. godine u Sarajevu

– Mario Vuletić, rođen 07.09.1987. godine Metkoviću, R Hrvatska

– Jurica Vuletić, rođen 10.10.1986. godine u Trebinju, nastanjen u Metkoviću, R Hrvatska

– Haris Hodžić, rođen 16.10.1983. godine u Travniku

– Nikola Bošković, rođen 01.04.1963. godine u Stocu.


Povezane vijesti

Srbija radi na tome da se marihuana skine sa liste narkotika

eTrebinje

Reakcija tužilaštva: formiran predmet “Palma” zbog navoda da je podvodio maloletnice

eTrebinje

Predložen pritvor za granične policajce iz Bileće i Trebinja

eTrebinje

Mazalica u Tužilaštvu BiH zbog diskusije u NSRS o trebinjskom aerodromu

eTrebinje

Trebinjac osuđen u Dubrovniku zbog šverca marihuane

eTrebinje

Trebinjac osuđen u Dubrovniku na 2,5 godine zatvora zbog prodaje droge

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više