eTrebinje
Hercegovina

U Zavali pronađen fragment oltarske pregrade iz devetog vijeka

Izvor: Nasa Hercegovina

Fotografija: Nasa Hercegovina


Jedina je to takva građevina u Bosni i Hercegovini, a arheologinja Snježana Vasilj iz Mostara, koja je predvodila istraživanje na ovom području, za Klix.ba kaže kako je ovo veliko otkriće jer je ploča pronađena u samoj crkvi, koja je otkrivena tokom njezinog istraživanja na tom području.

Time je, kako objašnjava, ujedno otkriveno da dijelovi oltarnih ploča s pregradama koji su pronađeni u 19. stoljeću pripadaju upravo crkvi koju je ona otkrila, što se prije nije moglo znati.

“Ja sam imala sreću i u srijedu (21.10. 2020.) smo našli jednu ploču s reljefom oltarne pregrade koja asocira upravo na vrijeme najstarije crkve iz doba predromanike. Plakala sam od sreće kad sam ugledala pročelje ploče sa sasvim drugačijim radovima. Ovo je za mene kruna istraživačkog rada nakon što sam otvorila 42 grobnice i pregledala brojne kosturnice, što nije bio lak posao”, kaže mostarska arheologinja za Klix.ba.

Ističe kako je pronađena ploča bogato ukrašena i jako kvalitetno urađena, te je kao takva jedinstvena i neprocjenjiva. Ovdje se, kako pojašnjava, po prvi put pored reljefnih javljaju i ukrasi sa simbolima koji su vezani za kršćanstvo, a u ovom slučaju je, kako pojašnjava, to ptica koja ispred sebe ima grozd grožđa ili kalež.

“Svi fragmenti ploča koji su prije nađeni negdje naokolo, nisu bili u kontekstu crkve koju smo otkrili, a ovo je prvi put da je taj fragment nađen u crkvi”, ističe Vasilj.

Govoreći o veoma značajnom pronalasku u građevini koja datira od 9. stoljeća i koja je se veže s već otkrivenom kamenom plastikom, podsjeća da se takva ploča sa simbolom ptice, otkrivena u prijašnjim istraživanjima, sastavljena iz komada nalazi u muzeju u Trebinju, ali da njezin pronalazak nije bio u kontekstu crkve koju je ona otkrila kako jedinu takvu građevinu u BiH.

Otkrivanje jedinstvene crkve u BiH, kako naglašava Vasilj, svjedoči da su na mjestu bogatog arheološkog nalazišta bile tri crkve iz tri različita vremenska perioda, a ne jedna kako se na početku mislilo, te svjedoči kontinuitetu kršćanstva na tom području.

 


Povezane vijesti

Prisvajanje pravoslavne bogomolje u federalnoj opštini Ravno; Zašto je služena misa?

eTrebinje

Veliko otkriće u Izraelu koje bi moglo da promjeni sve što znamo o ljudskom porijeklu (video, foto)

eTrebinje

Gest za svaku pohvalu: Trinestogodišnji dječak vratio novačnik pun para

eTrebinje

Trebinjci našli 500 KM na bankomatu, pa vratili vlasniku

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više