eTrebinje
Najnovije Trebinje

Centralni blok počeo da prima KOVID pacijente- Evo gdje će se liječiti ostali

Izvor: Hercegovina Pres

Fotografija: Hercegovina Press


U centralni blok trebinjske Bolnice koji djeluje u kovid režimu već su smješteni prvi pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a tokom dana će biti smješteni i svi drugi  kovid pozitivni pacijeneti koji zahtjevaju hospitalizaciju, rekao  je pomoćnik direktora Bolnice za medicinska pitanja dr Stanko Buha.

Buha je istakao je da je u kovid režeim stavljeno 60 odsto kapaciteta Bolnice, a da su prvi pacijenti kovid pozitivni pacijenti, njih 14, smješteni na odjeljenja pedijatrije i urologije, gdje im je pružena predviđena medicinska njega.

“U komunikaciji sa požrtvovanim doktorima iz porodične medicine znamo da ima još značajan broj kovid pozitivnih pacijenata koji će zahtjevati hospitalizaciju. Zato smo odlučili da ispraznimo i interno i hirurgiju koji će, takođe, od danas od 12.00 sati raditi u kovid režimu”, naveo je Buha.

On je pojasnio da kovid pozitivni pacijenti u Bolnicu ulaze na ulaz pored Službe hitne medicinske pomoći, gdje se nalazi i prijemni pult, navodeći da su u rekordnom roku uspjeli da oslobode krevete i Bolnicu prebace u kovid režim.

“Od samog početka pandemije virusa korona Bolnica vrši snimanje pluća svim pacijentima, a broj urađenih snimaka u posljednjih nekoliko dana je bio alarmantno veliki. Svi radnici na rendgen aparatu su u sistemu rada, montirana je postojeća oprema, te obezbijeđena dodatna zaštitna oprema”, kaže dr Buha.

Prema njegovim riječima, infektolog trebinjske Bolnice zajedno sa ostalim ljekarima i medicinskim sestrama je od prvog dana sa kovid pozitivnim pacijentima, kojima po preporučenim protokolima Svjetske zdravstvene organizacije određuju terapiju i tok liječenja.

Ono što ohrabruje, kaže dr Buha, jeste podatak da je procenat smrtnosti u trebinjskoj Bolnici među najmanjim u regionu u odnosu na broj hospitalizovanih i kovid pozitivnih pacijenata.

U kovid režimu angažovani su ljekari koji su mlađi od 50 godina, dok će stariji ljekari raditi u redovnom režimu rada.

“Tako čuvamo i pacijente i kadar”, naveo je dr Buha.

On navodi da je pokretanje kovid režima u Bolnici bio zahtjevan posao, ali da su u rekordnom roku uspjeli to da urade.

“Posebno sam zahvalan Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i zamjenikom gradonačelnika Slađanom Skočajić, jer bez njihove pomoći, operativnosti i podrške ne bismo uspjeli da sve uradimo u ovako kratkom roku i da kovid pozitivnim pacijentima na raspolaganje stavimo 90 dodatnih kreveta”, naveo je dr Buha.

SMJEŠTANJE PACIJENATA KOJI NISU KOVID POZITIVNI

Pacijenti kojima je potrebna hospitalizacija, a ne spadaju u kovid pozitivne pacijente, ulaz u Bolnicu predviđen je kroz glavnu kapiju, a zatim kroz dvorište do hirurške ambulante.

“To su, na primjer, trudnice, djeca, pacijeneti sa infarktom miokarda, moždanim udarom. Za njihovo liječenje na raspolaganju su hirurška ambulanta, intenzivna njega, porodilište sa neonatologijom, neurologija i psihijatrija”, pojasnio je dr Buha.

Na raspolaganju je 60 kreveta.

“Ljudski resursi su, takođe, raspoređeni i ne očekujemo velike probleme, bez obzira na to što imamo i bolesnog osoblja”, kazao je dr Buha.

APEL

Doktor Buha je uputio molbu svim građanima da se pridržavaju propisanih mjera, te da vjeruju u ljekare i ostalo medicinsko osoblje.

“Ako imaju simptome kovida treba da se putem telefona jave svom porodičnom ljekaru koji će ih uputiti kada, gdje i u koliko sati da dođu u jednu od dvije respiratorne ambulante. Nema mjesta panici”, naveo je dr Buha.

On se posebno zahvalio Crvenom krstu na dostavljenim namirnicama i zaštitnoj opremi, te svim preduzetnicima koji su to uradili u ranijem period.

Buha je kazao da je već razgovarao sa uspješnim ljudima iz našeg grada i dijaspore koji su izrazili spremnost da pomognu u borvi protiv virusa korona.

DOM UČENIKA – KOVID BOLNICA

U slučaju da Bolnica ne bude u situaciji da primi sve pacijente kojima je potrebna hospitalizacija, a koji su kovid pozitivni, Dom učenika u bivšoj kasarni postaće je kovid Bolnica na osnovu odluke Vlade Republike Srpske.

Učenici koji su tamo smješteni biće prebačeni u Studentski centar, odnodno u hotele na području grada.

Dom učenika raspolaže sa oko 200 kreveta.


Povezane vijesti

Ko će odgovarati zbog teške povrede bebe: Prilikom porođaja dijete ispalo babici iz ruku

eTrebinje

Trebinjski crkveni hor održao koncert u Dubrovniku

eTrebinje

Najnovije istraživanje: Ukoliko ste preležali koronu, kao da ste se vakcinisali

eTrebinje

Vaterpolo se ponovo igra u Trebinju: STARA SLAVA NOVE GENERACIJE

eTrebinje

Svakodnevni obroci i topla ljudska riječ za sve korisnike trebinjske Narodne kuhinje

eTrebinje

Slaviša Sredanović: ”Maris” je pred gašenjem! Pokušavao sam godinama razbijati predrasude a nekad je lakše razbiti atom nego predrasudu!

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više